June 3, 2021

CS:GO – De laatste renovatiewerken van Ancient

Met de introductie van Ancient in de competitieve map pool heeft de map ook meteen flink wat renovatiewerken ondergaan. Deze waren nodig aangezien de map nog niet helemaal evenwichtig was. Dit bewijst nogmaals hoe moeilijk het wel is om gebalanceerde maps te ontwerpen. Maar wat is er nu precies veranderd?

A-Site

De meest grondige veranderingen zijn aangebracht aan de A-site. Zo hebben CT’s nu twee toegangswegen tot de site. Dit is een aanzienlijke verbetering, aangezien alle rotaties van de andere site’s voorheen noodgedwongen doorheen die ene smalle gang gebeurden, wat het de aanvallers wel heel gemakkelijk maakte om het tegenoffensief in de kiem te smoren. Een andere optie bestond niet echt, want om helemaal via het midden van de map te lopen leverde heel wat tijdverlies op. Met deze nieuwe toegangsweg krijgen verdedigers dus de broodnodige extra mogelijkheden om de tegenaanval te organiseren.

image3image3

Deze nieuwe toegangsweg mondt bovendien uit in een soort van kubus met twee deuropeningen. Van deze positie kunnen verdedigers de tegenstander vanuit verschillende hoeken te bestoken. Hiermee wordt de initiële verovering van de A-site door de aanvallers flink wat moeilijker gemaakt. Het zal er dan ook op aankomen om de juiste granaten te gooien om deze hoeken zo goed als mogelijk te elimineren.

image2image10

Daarnaast voegt de nieuwe update ook een extra platform en obstakel toe in de linkerhoek van de A-site. De verdedigers kunnen dan ook zelf op het nieuwe platform springen om zo de vijand recht in de ogen te kijken of net schuilen achter de houten doos. Het succes van deze positie valt nog af te wachten gezien de beperkte vluchtmogelijkheden van de verdedigers, al lijkt het er wel op dat deze positie hele sterke mogelijkheden biedt aan AWP spelers die gemakkelijk kunnen schuilen tussen schoten.

image5image2

Kortom, al deze wijzigingen op de A-site maken dat de site heel wat moeilijker te veroveren is. De verdedigers krijgen meer invalshoeken en obstakels die ze handig kunnen aanwenden om variatie aan te brengen in hun verdedigingspositie. Hierdoor zullen de terroristen nog beter moeten voorbereiden door goed hun line-ups te kennen om zoveel mogelijk hoeken af te schermen met een mooie rookwolk.

Middle

Niet alle wijzigingen zijn echter in het voordeel van de verdedigers. Het midden van de map wordt immers gewijzigd in het voordeel van de aanvallers, al moeten deze wel tevreden zijn met slechts één wijziging. De enige wijziging die doorgevoerd is in het midden is het verbreden van de linker-toegangsweg naar de site toe. Dit was nodig aangezien de verdedigers heel gemakkelijk een molotov-granaat in deze gang konden gooien nog voor de terroristen deze gang konden bereiken. Met het verbreden van de gang krijgen de aanvallers dan ook wat meer ruimte om zo de likkende vlammen aan hun voeten te ontwijken.

image7image7

B-Site

De B-site, tenslotte, kent de kleinste wijziging van de hele map, maar daarom zeker niet ook de minst impactvolle. Op deze site is de ruimte waarbinnen de aanvallers de bom kunnen activeren immers uitgebreid. De voordelen voor de terroristen zijn talloos: er is minder kans dat de CT de positie van de bom kan voorspellen voor een ontzettend frustrerende spray down door de rook, de aanvallers zullen minder snel gevangen worden door een welgemikte granaat en bovendien ontstaan er nu ook heel wat meer mogelijkheden voor een after-plant positie.

image6image9

Met deze wijzigingen poogt Valve het evenwicht op Ancient weer te herstellen zodat de map helemaal klaar is voor gebruik in professionele matches. Zowel verdedigers als aanvallers zien toegevingen die ervoor moeten zorgen dat beide wederhelften met gelijke kansen aan elke ronde kunnen beginnen. Gezien de map nu officieel tot de active duty selectie hoort bestaat de kans weleens dat we het evenwicht van Ancient snel getest zien worden in de professionele wereld, al blijft het alsnog de vraag in welke mate professionele spelers voor de map zullen kiezen.