January 12, 2021

De impact van prijzenpotten

Al jaren staan DOTA 2 en League of Legends lijnrecht tegenover elkaar. Niet alleen qua fanbases maar ook de aanpak van hun toernooien en prijzenpotten zijn compleet verschillend. Daar waar League of Legends de voorkeur geeft aan stabiliteit, met vaste salarissen en niet al te riante prijzenpotten, daar strooit DOTA 2 graag met geld. Dat komt allemaal door één toernooi: The International.

Ongekende hoogtes

Jaar op jaar weet The International weer te verbazen door de prijzenpot die het weet op te brengen. Dat komt omdat ze de prijzenpot crowdfunden. Door spelers de kans te geven om in-game items te kopen en zo het prijzengeld te verhogen heeft Valve de beste methode gevonden om mensen over te halen om te investeren in het toernooi.

Dat levert ze ook de nodige publiciteit op. Het record wordt elk jaar verbroken en dat leidt keer op keer tot media-aandacht. Niet gek natuurlijk als je, je bedenkt dat spelers in een periode van een paar weken ineens multimiljonair kunnen worden. Tegen de bedragen van The International steekt League of Legends misschien wat flets af. Veel van het geld dat in die game gemoeid gaat is namelijk onzichtbaar.

Maar wat is dan beter?

Stabiliteit boven vlam-in-de-pan

Om die vraag te beantwoorden is het een goed idee om te kijken naar de verdeling van het geld. Van Riot krijgt elk team een basisvergoeding om te spelen in de liga, waarbij teams bonussen krijgen in de vorm van prijzenpotten van toernooien. Toch is het zo dat iedereen die meespeelt op het hoogste niveau in League of Legends er zijn baan van kan maken.

In DOTA 2 ligt dat net iets anders. Natuurlijk zijn er de afgelopen paar jaar meer toernooien bijgekomen met elk zeer respectabele prijzenpotten die regelmatig rond de miljoen dollar liggen. Toch is dit ook op een basis van ‘het beste team krijgt het meeste’. De meest voor de hand liggende optie, ja dat is waar. Maar funest voor het ecosysteem als het einddoel is om teams te steunen. Want door middel van het recht van de sterkste mist er een stabiliteit voor de slechtere teams. En hoe je het ook wendt of keert, die slechtere teams heb je nodig. Wat dat betreft lijkt het er dus op dat Riot de zaakjes beter voor elkaar heeft. Het ecosysteem blijft gezond en hierdoor kunnen teams, zelfs als ze minder goed zijn, toch blijven meespelen tegen een redelijke vergoeding.

Dat betekent niet dat Valve het slecht doet. Ze vergaren veel publiciteit en delen ook bakken met geld uit. Er zijn zeker teams die profijt hebben van de aanpak van DOTA 2. En de titel draait ook al erg lang mee, wat laat zien dat het zeker niet een onhoudbare situatie is. Maar als we kijken naar de twee directe concurrenten, dan lijkt het erop dat Riot toch de zaakjes beter op orde heeft.