February 10, 2021

De kracht van off-angles in CS:GO

Heb je ook soms het gevoel dat je elke keer een kogel in het gezicht moet incasseren nog voor je de vijand nog maar ziet, ongeacht op welke positie je inneemt? Waar je ook staat, het lijkt wel alsof de vijand telkens perfect op de hoogte is van jouw positie in die ronde. Wel, CS:GO kent zeven maps die deel uitmaken van de competitieve map pool. Deze beperkte selectie zorgt er dan ook voor dat doorgewinterde veteranen deze maps op hun duimpje kennen. Met andere woorden weten meer ervaren spelers alle gevaarlijke schuilplaatsen te zijn en durven ze deze regelmatig pre-firen, wat wel eens kan lijken op een agressieve aimbot voor het ongelukkig slachtoffer.

Hier komt dan ook het niveauverschil tussen spelers mooi naar voren. Minder goede spelers kunnen dan wel verrast worden door een vijand die zich verschuilt achter de zandzakken in banana op Inferno, op hoger niveau zal deze positie gegarandeerd gezegend worden met een Molotov-cocktail of doorzeefd worden met enkele kogels. Vanaf je geplaatst wordt tegen spelers van een bepaald kaliber aan skill kan dan ook het wel eens lijken of je vijanden Matrix-gewijs elke beweging van je kunnen voorspellen.

De oplossing? Het cliché adagium “Be unpredictable” blijkt ook hier nog maar eens te kloppen. Zeker op het niveau waar spelers de vaak voorkomende posities leren te kennen lijden spelers vaak aan een tunnelvisie op deze plekken. Wanneer je jezelf op een plek plaatst die onverwachts is, dan zijn je vijanden helemaal de kluts kwijt en zou je in principe enkele kills moeten kunnen sprokkelen.

Zoek dus een positie die ervoor zorgt dat je de vijanden ziet nog voordat ze jou kunnen zien en dat zonder dat dit een plek is waarvan je er mag uit gaan dat je vijanden zich eraan verwachten een tegenstander te zien. Gaan we verder op het vorige voorbeeld, dan kan je, in plaats van je te verschuilen achter de zandzakken, naast de zandzakken staan en zelfs een beetje meer naar achteren. Let wel goed op voor flashbangs en andere utility, want deze kunnen je aanvankelijk sterke positie flink compromitteren.

Let er ook wel op dat je dit niet elke ronde opnieuw doet. Eenmaal je zo’n positie hebt gebruikt, dan doe je er goed aan om enkele rondes een andere positie in te nemen tot je vijanden alweer vergeten zijn dat je daar ooit zelfs stond. Anders krijg je het risico opnieuw uitgeschakeld te worden door een welgemikte pre-fire, iets wat we net probeerden te vermijden met het gebruik van off-angles. Door jezelf ergens anders op te stellen met uitzicht op je vorige positie kan je dit zelfs gebruiken op met je vijanden te spelen zoals een kat met zijn prooi.

Dit advies breidt zich ook uit naar je positie binnen een individuele ronde. Wanneer je een vijand geëlimineerd hebt en er verschijnt niet onmiddellijk een tweede, dan kan je twee dingen doen. Ofwel heeft de ongelukkige ziel die je zonet naar het hiernamaals hebt gestuurd gezien dat je op je positie bent blijven staan. In dat geval is het geen slecht idee om jezelf te herpositioneren en zo de tegenstander te dwingen om te gissen naar je nieuwe locatie. Indien je echter onmiddellijk na de kill in een bepaalde richting bent gelopen, dan kan het net slim zijn om daarna toch terug te keren naar je originele positie. Immers, in dat geval heeft je vijand hoogstwaarschijnlijk bericht gekregen dat je van positie bent verandert. Als je dan toch terugkeert naar je originele positie, dan wordt je tegenstander als het ware als een hert in de koplampen voor je op een schotel gepresenteerd, iets dat bovendien tot flink wat frustratie en beschuldigingen kan leiden bij het andere team. De beslissing die je in deze situatie maakt kan dan ook allesbepalend zijn voor de uitkomst van een ronde.