June 8, 2021

Een ode aan de bewakers van competitieve integriteit

Er kwam me laatst een opvallend bericht ter ore. Er zou een enorm cheating schandaal in Trackmania aan de gang zijn. Enkele van ‘s werelds beste racers zouden hun tijden hebben vervalst, waardoor de wereldrecords die al jaren stonden en ervoor zorgden dat deze mensen aan de top van de voedselketen stonden niets meer waard waren. Het zorgde voor een schokgolf door de community en leidde tot rapporten en mini documentaires over het voorval.

Persoonlijk vind ik dit soort dingen prachtig. Natuurlijk is het doodzonde als blijkt dat figuren waar je al jaren naar opkijkt een loopje hebben genomen met de regels en het zorgt er ook voor dat de validiteit van de scene waarin je speelt enigszins omlaag gaat. Immers, hoe was het mogelijk dat deze spelers konden cheaten? Dat zal dan wel geoorloofd worden. Dit soort gedachtenspinsels komen toch op de één of andere manier naar voren.

Echter, daar wil ik het niet over hebben vandaag. Ik wil het hebben over de mensen die hun vrije tijd stoppen in het proberen te ontmaskeren van de cheaters. De mensen die dagen bezig zijn met onderzoek doen, bewijs verzamelen en uiteindelijk hun bevindingen prestenteren. Als je de video hierboven bekijkt dan zal je zien wat voor een monsterklus het moet zijn geweest om alle mogelijkheden te testen en ervoor te zorgen dat de onderzoekers zeker waren van hun zaak.

Dit doet me denken aan het onderzoek dat liep tegen Dream, een Minecraft speedrunner die enorm in opspraak is gekomen toen hij een speedrun plaatste waarin zijn geluk astronomisch goed is. Zo goed zelfs dat het statistisch gezien vrijwel een onmogelijkheid is. De kans was zo klein dat deze theoretisch gezien op aarde niet zou kunnen voorkomen.

Ook dit zorgde voor een uitgebreid onderzoek waar er statistici aan te pas kwamen om de wiskunde achter het hele spel uit te leggen. Het zal ongetwijfeld tot veel stress hebben geleid bij de spelers en stafleden die bij het onderzoek betrokken waren, waaronder Dream zelf, maar als buitenstaander was het fascinerend om te zien hoe serieus iedereen het nam en wat voor fantastische onderzoeken er werden gedaan. De bewijsstukken waren zo complex en uitgebreid dat het bijna had kunnen doorgaan voor een scriptie.

Een paar maanden geleden hadden we het op LowLandLions natuurlijk al over hoe cheaters gepakt worden en meestal gaat dat via software die cheats opspoort op het systeem. Maar in games waar dat niet kan, waar je niet zomaar op geavanceerde software kan rekenen die in elk gaatje van iemands PC kijkt om eventuele cheats op te sporen, moeten we hopen dat er mensen zijn zoals in de Trackmania- en Minecraft-communities. Die het belang van competitieve integriteit zo serieus nemen dat ze bereid zijn om dagen, weken, maanden van hun leven op te offeren en met dit soort video’s kunnen komen. Want uiteindelijk vormen zij één van de sterkste steunpilaren die een community zich maar kan wensen.