March 24, 2021

Features die we missen in CS:GO

Sinds de release van Valorant lijkt Valve wel uit de startblokken geschoten te zijn. In het laatste jaar hebben we heel wat quality of life updates gekregen en ook best wel wat nieuwe content. Zo kun je nu gemakkelijk crosshairs kopiëren van je teamleden, snel informatie doorspelen door eventjes te pingen en, ietwat controversieel, worden spelers niet meer vervangen door bots wanneer ze verbinding met de server verliezen. Bovendien lanceerde Valve een competitieve 2v2 modus onder de naam ‘Wingman’, een officiële retake modus inclusief opwindend loadout-systeem en natuurlijk ook een nieuwe operation. Toch zijn er nog enkele features die we missen in CS:GO en waarvan we hopen dat Valve net dat tikkeltje harder zijn best doet om deze functies toch nog toe te voegen.

Demo viewer

De tool waarmee je gespeelde games kunt herbekijken in CS:GO is rampzalig slecht. Wanneer je wil terugspoelen in de tijd moet je gegarandeerd een eeuwigheid wachten tot dat specifieke moment op de tijdlijn geladen is, er is geen gemakkelijke manier om terug te keren naar bepaalde rondes en het menu dat je gebruikt om het afspelen van de demo te besturen ziet er uit als het menu van een website gemaakt in de beginjaren van deze eeuw en moet bovendien geopend worden met een bepaalde command in de console. Toegegeven, Valve heeft een tijd geleden een optimalisatie doorgevoerd waardoor het veel minder lang duurt om naar rondes door te spoelen eenmaal de hele demo geladen is, maar de ervaring blijft nog steeds erbarmelijk slecht.

Custom server browsers

Deze ervaring zet zich jammer genoeg verder in het menu waar je community servers kunt vinden. Hoewel dit menu gelukkig wel geopend kan worden via een handige knop in het hoofdmenu, is het, zeker na gewenning aan de Panorama UI, altijd even schrikken wanneer je weer geconfronteerd wordt met het lelijke grijze vierkant dat op je scherm verschijnt. Zeker aangezien een flinke portie van CS:GO-spelers gretig gebruik maakt van community servers voor zaken zoals free-for-all deathmatch, surf maps en bunnyhop gamemodes is het verbazingwekkend dat Valve nog steeds geen graten in ziet  in de huidige staat van de server browser.

Source 2

Deze lijst zou natuurlijk niet volledig zijn zonder een smeekbede voor de omzetting van CS:GO naar de Source 2-engine. Hoewel Source 2 voor CS:GO al jaren geleden aangekondigd werd, bleef het tot nu toe akelig stil omtrent het omzettingsproces. Doorheen de jaren waren er talloze geruchten over zowel de annulatie als de release van Source 2 voor CS:GO. In typische Valve-stijl werden er regelmatig teasers en grappen gemaakt, maar tot een officiële publieke statement kwam het nooit.

Nu, wat is er dan precies zo goed aan Source 2? Heel wat tegenstanders van de nieuwe engine zeggen dat CS:GO perfect is zoals het bestaat, en vrezen dat de nieuwe engine ervoor zou zorgen dat heel wat oudere computers de game niet meer optimaal kunnen draaien. Daar is echter niets van aan. De nieuwe engine is immers geoptimaliseerd om veel beter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit van computers, zowel op vlak van hardware als software. Daarnaast brengt de nieuwe engine ook heel wat andere voordelen met zich mee zoals lagere latency, snellere response time, betere audio en video processing en betere physics. De beste feature is echter de talloze nieuwe mogelijkheden die de engine biedt aan map designers. Via de geniale creativiteit van deze designers zijn er al duizenden fantastische creaties geboren en dat met de beperkingen van de oude engine. Het gebruik van Source 2 kan dan ook werkelijk een gouden tijdperk van map design inluidden, wat enkel maar de populariteit van CS:GO ten goede kan komen.