January 13, 2021

Force-buyen in de tweede ronde in CS:GO

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt. Je verliest de eerste ronde en je neemt jezelf dan maar voor om de volgende ronde weinig te investeren zodat je helemaal los kunt gaan in de derde ronde. Plots merk je iets op dat je bloed laat koken. Eén van de spelers in je team heeft doodleuk op eigen houtje de beslissing genomen om zich een SMG met full body armor aan te schaffen. Dit betekent dan ook dat het begin van de eerste of tweede helft als een kaartenhuisje in elkaar stort. Of toch niet?

Op de T-side

Wel, eigenlijk zijn er enkele situaties waarin zo’n force buy geen slecht idee is. Heb je het als terrorist voor elkaar gekregen de bom neer te planten, dan geeft dit je alvast een lekkere geld bonus die ervoor zorgt dat jouw uitrusting in de volgende ronde minstens gelijkwaardig zal zijn aan die van de tegenstander. In deze situatie is het dan ook eigenlijk een no brainer om toch te kopen. Deze mechanic wordt dan ook wel vaak bekritiseerd als een paradoxale situatie waarbij de verdedigers er eigenlijk slechter voor staan in de tweede ronde ondanks dat ze die ronden gewonnen hebben. Indien je toch verliest geniet je bovendien van een redelijk hoge loss bonus die ervoor zorgt dat je snel een volledige uitrusting kan betalen.

Heb je de bom niet kunnen activeren, dan is het vaak beter om ten strijde te trekken met enkel pistolen. Dit zal er echter ook van afhangen van hoeveel vijanden je hebt weten uit te schakelen en, nog belangrijker, aan hoeveel vijanden je hebt kunnen toetakelen. Immers, indien je vijanden hebt geraakt in hun lichaam dan zul je ook hun body armor geraakt hebben. Dit wil dan ook zeggen dat ze niet meer goedkoop kunnen overschakelen naar full body armor en enkel de prijs van de helm te betalen, maar dat ze zullen moeten dokken voor de hele uitrusting.

Op de CT-side

Principieel is het minder aangeraden om te force buyen voor de verdedigers, om de eenvoudige reden dat een volledige uitrusting heel wat duurder is aan deze kant. In het algemeen zal het dus niet aangeraden zijn om hier iets te forceren. Indien je dit toch overweegt, zal je je beslissing dan ook heel hard afhangen van de economische situatie van het vijandelijke team. Zo zal het, wanneer je vijanden de bom neer hebben gekregen, bijna altijd beter zijn om forfait te geven in die tweede ronde en het volledige arsenaal te verzekeren in de derde ronde.

Indien de aanvallers er niet in slaagden de bom te activeren maar de ronde toch hebben gewonnen, dan kan het, afhankelijk van de schade die je toe hebt kunnen brengen, mogelijk toch een goed idee zijn om toch voor de force buy te gaan. In het geval dat je team enkele kills verzameld heeft en je er van overtuigt bent dat je tegenstander hevig zal moeten investeren om uitgerust te zijn met armor, dan kan je de gok wagen om met een gelijkaardig arsenaal naar het oorlogsveld te trekken. Let wel op, indien je ook deze tweede ronde zal verliezen, dan heb je gegarandeerd niet genoeg geld om de uitrusting van je tegenstanders te evenaren in de derde ronde. Je moet dan ook volledig inzetten op de overwinning in de vierde ronde.