April 13, 2021

Is SBMM altijd en overal nodig?

Als je bent opgegroeid met games als Counter-Strike en Quake dan zal je, je ongetwijfeld nog wel het tijdperk voor Skill Based Matchmaking (SBMM) herinneren. Toen de enige manier om nog een potje te spelen was om de server browser te openen en een willekeurige server in te gaan, in de hoop dat het niveau ongeveer gelijk was. Natuurlijk waren er alternatieven waardoor je een wedstrijd op niveau kon spelen. Twee oplossingen waren ESL en ClanBase, die allebei een laddersysteem introduceerde. Als je daar echter geen behoefte aan had dan dwong niemand je en kon je gewoon lekker ‘pubben’; op een publieke server spelen.

Tegenwoordig is dat wel anders. Waren vroeger games met SBMM de uitzondering, denk aan Battle.net games zoals Starcraft en Warcraft die al wel vroeg met termen als MMR en Elo smeten, nu is dat precies het tegenovergestelde. Vrijwel elke titel die tegenwoordig beschikbaar is heeft een systeem dat zich baseert op een (al dan niet verborgen) ranksysteem.

Die systemen zijn gebaseerd op het Elo-systeem of het MMR-systeem. Elo is een ratingsysteem geïntroduceerd in het schaken om een weergave te geven van een speler zijn niveau. Als twee spelers van een vergelijkbare rating tegen elkaar spelen dan is de verwachting dat beide spelers ongeveer 50 procent van de partijen winnen.

Nu klinkt dit natuurlijk ideaal. Elke pot is spannend en dat verhoogt het speelplezier… toch? Nu, dat is niet helemaal waar. Voor veel spelers is dit ongetwijfeld waar, maar voor anderen is dit juist wat het plezier tegenwerkt. Onlangs waren er wat professionele spelers die aangaven dat ze ontevreden zijn met SBMM, omdat dit betekent dat ze elke keer als ze gewoon willen spelen, de volle 100 procent moeten geven want ze komen immers tegen andere pro’s te spelen. Hierdoor is er nooit tijd om ‘voor de lol’ een game te spelen, maar is het altijd focussen wil je niet afgeslacht worden.

De spelers die dit opmerkten kregen veel kritiek te verduren. Ze zouden alleen maar ‘simpele potjes willen om noobs af te slachten’ en dat standpunt is begrijpbaar. Zo klinkt het in eerste instantie inderdaad. Toch zit er ergens in het geklaag een kern van waarheid verstopt. Je wilt soms gewoon even relaxen, een muziekje aan hebben en gewoon even rondrennen zonder daarbij al te veel hersenkracht te gebruiken. Tuurlijk kan je dan in een shooter bijvoorbeeld deathmatchen maar er valt ook wat voor te zeggen om gewoon even volgens ‘officiële’ regels te knallen. Voor de pro spelers is het namelijk hun baan. Dat zou hetzelfde zijn als een muzikant die even wat wilt tokkelen op zijn gitaar, maar elke keer als dat gebeurt er meteen een horde fans om hem heen staat die perfectie eisen. Soms heb je daar gewoon even geen zin in.

Ik ben zelf een fan van SBMM en het is een ongelofelijk goede toevoeging. Maar laten we alsjeblieft niet uit het oog verliezen dat het ook wel eens oké is als de adrenaline niet 24/7 door je lijf giert. Dat je gewoon met een biertje en een muziekje even jezelf kan verliezen in een hobby in plaats van dat het meteen weer moet voelen als een baan.