April 27, 2021

LANs komen terug, maar is dat niet te vroeg?

Langzaam maar zeker durven toernooiorganisators het weer aan om toernooien aan te kondigen en ook daadwerkelijk te houden. Mits deze onder strikte voorwaarden plaatsvinden. Dat klinkt als een heel aanlokkelijk feit en dat is het ook wel. Het betekent dat er eindelijk weer gekeken kan worden wie het beste is, in een zo eerlijk mogelijke omgeving.

Toch vraag ik me af of het goed is dat de LANs nu al terug komen. Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat het geweldig is dat teams weer op LAN kunnen spelen en ik ga ervan uit dat de spelers zelf dat ook helemaal met me eens zijn. Het enige waar ik mijn vraagtekens bij zet is of het handig is om te doen gezien de huidige staat van de wereld.

Als voorbeeld neem ik de ONE Esports Singapore Major, die eind maart van dit jaar werd gehouden. De reden dat het toernooi kon doorgaan was vanwege extreem strikte regels die werden opgelegd door de PGL in samenwerking met de overheid van Singapore. Dat is gezien de wereldsituatie natuurlijk uitstekend, maar de problemen met deze aanpak werden al heel gauw duidelijk. Veel spelers moesten het toernooi verstek laten gaan omdat ze toch in aanraking waren gekomen met iemand die positief waren getest of zelf besmet waren geraakt.

Dit zorgde ervoor dat veel teams niet met hun volledige roster konden spelen. Het eindresultaat was dan wel een toernooi, maar de vraag is of het een goede reflectie was van het niveau van de teams die aanwezig waren.

Binnenkort zal in IJsland het Mid Season Invitational-toernooi van League of Legends plaatsvinden. Meteen daarop volgt het Valorant Champions Tour Masters-toernooi. De vraag is of de teams hier wel met hun normale roster naartoe kunnen. Voor MSI heeft één team al volledig moeten afzeggen wegens reisrestricties. Ook heeft een team uit Hong Kong al een spelerswissel moeten uitvoeren, hoewel dat niets te maken heeft met corona.

Laat één ding duidelijk zijn, ik wil absoluut niet tegen het feestgedruis ingaan. Ik denk dat LAN per definitie de leukste en spannendste gameplay oplevert, omdat het over een belachelijke hoeveelheid geld gaat, waardoor teams alles op alles zetten om te winnen. Daarom ben ik ook ontzettend blij dat we dit soort toernooien weer kunnen zien. Het enige dat ik zou hopen is dat er nog een paar maanden gewacht wordt. In Europa en Amerika zien we dat de vaccinatiecampagne goed op stoom is gekomen en lijkt het nog een kwestie van een paar maanden voor alles weer enigszins ‘terug kan naar normaal’. De vraag of dit überhaupt mogelijk is laten we natuurlijk even buiten beschouwing.

Nu snap ik ook wel dat bedrijven die dit soort toernooien organiseren hun geld moeten verdienen, dus vanuit dat opzicht is het ook wel weer begrijpelijk. Toch zou ik liever zien dat er nog een paar maanden werd gewacht met het opnieuw opzetten van toernooien. Gewoon, zodat de teams weer met hun volledige line-up kunnen aantreden en we esports zien zoals het bedoeld is: de beste teams tegen elkaar, met hun volledige mankracht.