May 19, 2021

Lurken in CS:GO

Soms kan al het strijd geweld waarmee je rond de oren geslagen wordt in CS:GO best overweldigend chaotisch zijn, zeker wanneer je teammates hebt die blindelings granaten in het rond gooien waarmee ze genadeloos het eigen team roosteren als lammetjes boven het vuur. Gelukkig bestaat er een manier om aan deze kakofonie te ontsnappen. Laat je teamgenoten weten dat je de lurk-rol op jezelf gaat nemen en je hebt onmiddellijk een excuus om in de tegenovergestelde richting te rennen. Dan moet je er natuurlijk ook wel nog voor zorgen dat je niet gewoon sterft op de andere kant van de map. In deze gids overlopen we even hoe je dat precies doet.

STIL ZIJN!

Wanneer je aan het lurken bent, dan is de troef die je het best achter de hand houdt de onwetendheid van de vijand met betrekking tot je positie. Natuurlijk is niet elke map hier even geschikt voor, maar op heel wat maps is het mogelijk om een off-angle positie in te nemen van waaruit je de hel kan laten neerdalen op onwetende vijanden.

Het halen van deze kills is nog eens zo goed wanneer je teammates net ervoor waren gestart met het offensief op de andere site. Hierdoor breng je de vijand immers helemaal in de war over welke site hij nu precies moet verdedigen. Bovendien creëer je zo de perfecte opportuniteit voor je teammates om toch maar voor jouw site te gaan. Doen ze dit snel genoeg, dan is de kans groot dat de vijand met enige aarzeling er toch voor koos om zich te positioneren voor de initiële aanval, waardoor je team zonder weerstand de andere site kan innemen. Met slechts een kill kun je dan ook helemaal op je eentje de hele map openen voor je team. Natuurlijk, indien jij degene bent die een kogel door het hoofd gejaagd krijgt, geef je het vijandelijke team wel bevestiging om welke site het gaat, en geef je je vijanden zelfs een bijkomende weg om je team te flankeren.

Een andere mogelijkheid is ook dat je je team het offensief laat verder zetten, om dan als een sluwe vos de vijand aan te vallen in de achterlinie. Dit draagt inherent al meer risico met zich mee, want vaak blijft er toch nog een verdediger over die de site bewaakt in het geval de eerste aanval een fake blijkt te zijn. Deze tactiek werkt dan ook het beste tijdens rondes waarvan je weet dat vijanden snel roteren, zoals een eco, of op een laat moment in de ronde waarbij de verdedigers op de site zelf uitgeschakeld zijn en de bom misschien zelfs reeds geactiveerd is, waardoor de andere verdedigers wel verplicht zijn te roteren.

Communicatie ten top

Om je kansen op een succesvolle lurk te vergroten kan je natuurlijk niet enkel terugvallen op  lucky timings, maar moet je ook zorgen voor goede communicatie. Enkel wanneer je op de hoogte bent van de bewegingen van je teamleden kan je immers inschatten wanneer je precies in actie moet treden. Zo moet je er voor zorgen dat je niet de vijand niet te vroeg belaagd, maar ook dat je niet pas uit de stoppen schiet lang na je team het startschot gegeven heeft.

Bovendien kan ook jij je teammates nuttige informatie doorgeven. Zo kan je enkel via communicatie je teamleden tijdig laten roteren naar een lege site. Indien je het aan je teamleden laat om te ontdekken dat er een site volledig open is, dan zal de rotatie immers gegarandeerd te laat komen. Bovendien kan het als lurker best eens gebeuren dat je verschillende angles moet houden en je net nog een schim van de vijand voorbij een muur ziet glippen, in de richting van je team. Als je op dat moment niet even een noodkreet slaakt en je andere teamgenoten loeihard waarschuwt voor het aankomende gevaar, dan kan deze ene speler wel eens het einde betekenen van je offensief.

Knowledge is power

Lurken kan wel eens één van de moeilijkste rollen zijn in CS:GO. Immers, als je timings verkeerd lopen of je losse flodders schiet dan wordt je bijdrage aan het team al snel gereduceerd tot nul. Een goede lurker bezit dan ook een flinke portie kennis over het spel en kan als het ware de gedachten van zijn vijanden lezen. Het is dan ook vaak beter dat een meer ervaren speler deze rol op zich neemt.

Ervaring krijg je natuurlijk enkel maar door te oefenen, en dat is dan ook het beste advies dat een lurker kan krijgen. Er zijn verschillende manieren waarop je nog sneller tot betere inzichten kunt komen. Zo kan het zijn dat je na een bepaalde game het gevoel hebt dat al je pogingen faalden en dat de vijand je altijd een stap voor was. Dan raad ik je aan om de demo van die game te herbekijken en op die manier uit probeert te vinden wat er precies fout is gegaan. Daarnaast kan het ook heel leerrijk en ontspannend zijn om naar professionele games te kijken. Focus dan goed op de positie van de lurker, en probeer te begrijpen waarom hij welke acties onderneemt.

Conclusie

Met deze tips kan je alvast aan de slag om je bijdrage als lurker tot ongeziene hoogtes te verheffen. Wees stil in je bewegingen, luid in de spraakkanalen en razendsnel in je hersenpan. Evalueer je fouten en kijk naar hoe andere spelers het beter doen, en voor je het beseft ben je als lurker van onschatbare waarde voor je team.