April 6, 2021

Matchfixing in CS:GO

Afgelopen week raasde er een destructieve storm doorheen de reeds zwakke Noord-Amerikaanse professionele CS:GO scène en het lijkt erop dat de hemel nog lang niet zal opklaren. De ‘Esports Integrity Commission’ (ESIC) kondigde immers aan dat hun onderzoek naar match-fixing tussen Amerikaanse teams flink wat resultaten opleverde en dat ze sterk bewijs hebben dat een kleine groep individuen gedurende lange tijd express games verloren in ruil voor een flinke vergoeding. Bovendien lieten ze weten dat de nieuwe onderzoekseenheid voor sportweddenschappen van de FBI zich ondertussen ook met het onderzoek bemoeid heeft. Met andere woorden, er hangt de spelers in kwestie mogelijks wat zwaarders boven het hoofd dan een ban.

Hoe werkt match-fixing nu precies? Wel, laten we beginnen met de werking van betting sites. Zoals je misschien wel weet kan je op verscheidene sites geld inzetten op de uitkomst van professionele wedstrijden. Afhankelijk van hoeveel gokkers hun geld op een bepaald team inzetten, zal de uitbetaling in geval van overwinning hoger of lager zijn. Als bijvoorbeeld 99% van de gokkers denkt dat team 1 zal winnen, dan zal hun uitbetaling niet heel hoog zijn. Indien team 2 echter wint, zal de 1% die gegokt heeft op dat team een gigantische uitbetaling krijgen. Indien je op het verkeerde team ingezet hebt, verlies je natuurlijk je hele inzet.

Nu we het systeem kennen is het helemaal niet zo moeilijk om in te zien waarom het verboden is voor spelers om geld in te zetten op de wedstrijden die ze zelf spelen. Indien een team immers favoriet is in een bepaalde match-up, en dus de meeste gokkers er van overtuigt zijn dat ze de wedstrijd zullen winnen, kunnen de spelers van dat team immers zelf inzetten op hun tegenstander en de wedstrijd opzettelijk verliezen. Voor het onbewuste publiek sprake is er dan sprake van een zogenaamde ‘upset’ en de gokkers die ingezet hadden op de underdog halen een aanzienlijke buit binnen, inclusief de spelers die de wedstrijd opzettelijk verloren. Laat dit nu precies zijn wat men bedoelt met ‘match-fixing’.

Maar hoe verliezen deze teams dan opzettelijk een wedstrijd zonder dit al te opvallend te maken voor de toeschouwers? Wel, er zijn natuurlijk de basismethoden zoals in-game leaders die opzettelijk hele slechte calls maken, AWP spelers die net iets meer losse flodders schieten dan normaal en spelers die net iets te gretig doorlopen zonder al te veel aandacht. Uit het onderzoek van ESIC blijkt echter dat deze teams nog verder gingen dan dat en er zelfs tussen teams afspraken werden gemaakt om de uitkomst van een wedstrijd op voorhand vast te leggen. Zo gingen bepaalde spelers akkoord dat een van hen zijn in-game radar zou uitzenden via Discord naar een speler van het andere team. Op die manier kon deze speler ten allen tijden zien waar de tegenstander zich bevond, wat natuurlijk de competitieve integriteit van het spel volledig onderuit haalt.

Deze storm raast momenteel nog steeds door de Noord-Amerikaanse professionele scène en het lijkt erop dat ook enkele ex-CSGO spelers die de overstap naar Valorant hebben gemaakt binnenkort op het matje geroepen worden. Riot Games heeft dan ook laten weten dat ook zij een onderzoek gestart zijn. Pijnlijk voor een competitieve scène die het al moeilijk heeft, en we kunnen dan ook enkel maar hopen dat deze gebeurtenissen de groei van competitieve shooters in Noord-Amerika niet in de weg staan.