April 7, 2021

Matchfixing is weer helemaal terug

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de FBI zich actief bemoeit met een zaak rondom match fixing. Verschillende CS:GO-teams zouden in de Mountain Dew League, een semi-pro liga in Noord-Amerika, diverse wedstrijden expres hebben verloren en tegen zichzelf hebben gewed. Het is de eerste keer dat de FBI zich bezighoudt met een dergelijke zaak. De reden daarvoor is dat er deze keer blijkbaar ook grotere goksyndicaten mee zijn gemoeid, die actief spelers hebben geprobeerd om te kopen.

Match fixing is zeker niet nieuw in esports. Er zijn vooral in Azië behoorlijk wat voorbeelden te vinden en ook daar gaat het niet om de minste bedragen. Toch leek FPS lang gespaard, tot het beruchte iBUYPOWER-drama in 2014, toen een team bestaande uit Skadoodle, DaZeD, swag (nu bekend als brax), AZK en steel besloten om een wedstrijd opzettelijk te verliezen. De wedstrijd had geen betekenis voor iBP en het team dacht er een slaatje uit te kunnen slaan. Dat deden ze door met CS:GO-skins tegen zichzelf te wedden en de opbrengst daarvan via derde partijen door te verkopen. Dat ging niet helemaal goed, want het team werd betrapt en voor het leven van de game verbannen. Alleen Skadoodle heeft geen ban gekregen. Of dat was omdat hij niet meedeed of omdat onderzoekers gewoon geen bewijs konden vinden van zijn betrokkenheid is onbekend.

Het is wel de eerste keer dat er goksyndicaten bij komen kijken. ‘Normaal’ gesproken komt match fixing van spelers zelf of van stafleden van een organisatie die spelers proberen zo ver te krijgen om eraan deel te nemen. Dat ging ook zo bij Min-ki “Promise” Cheon. Hij was de AD Carry voor het Koreaanse AHQ Korea, maar onthulde in 2013 dat zijn team opzettelijk wedstrijden verloor. Promise en zijn medespeler ActScene zouden de opdracht hebben gekregen van hun manager om opzettelijk slecht te spelen, omdat er was afgesproken dat het team moest verliezen van bepaalde tegenstanders. Teamgenoten wisten van niets. Promise onthulde het zaakje en probeerde vervolgens zelfmoord te plegen. Hij overleefde de poging en is momenteel voor zover bekend weer gezond.

In Azië komt het vaker voor dat er daadwerkelijk straffen zijn en heeft de politie ook vaak een rol in de onderzoeken. Zo is professioneel StarCraft 2-speler Seung Hyun “Life” Lee in 2016 gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij match fixing. Een rechter oordeelde dat hij zich daar inderdaad aan schuldig had gemaakt en hij kreeg 18 maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van ruim 50.000 euro. Sinds dat moment heeft hij nooit meer professioneel StarCraft gespeeld.

Dat het niet altijd om enorme bedragen gaat wordt duidelijk als we kijken naar de origine van de bekende 322-meme in Dota 2. Als een speler slecht speelt dan wordt de chat gevuld met ‘322’. Dat is een verwijzing naar de hoeveelheid geld die speler Alexei “Solo” Berezin won door tegen zijn eigen team te wedden. Hij werd ontdekt en voor een jaar verbannen. Ook werd hij per direct uit zijn team gezet. Twee jaar later won hij met zijn nieuwe team ESL One New York en 100.000 dollar.

Match fixing is dus zeker geen nieuwe fenomeen in esports, maar het lijkt erop dat we nu met het huidige schandaal in de MDL weer terug bij af zijn.

Als je last hebt van zelfmoordgedachten kun je terecht bij 113 Zelfmoordpreventie via het telefoonnummer 0900-0113 (Nederland) en www.113online.nl of 1813 Zelfmoordpreventie (België) via het telefoonnummer 1813 of www.zelfmoord1813.be om erover te praten.