February 23, 2021

Mening: Een live publiek is niet nodig in esports

Als er één ding is wat ik de laatste tijd over mezelf heb geleerd dan is het dat fans niet echt nodig zijn in de esportswereld. Als gevolg van de coronapandemie zijn live events natuurlijk ten strengste verboden wat ervoor heeft gezorgd dat toernooien voornamelijk online worden gespeeld. En dat er dus geen live publiek is dat uit zijn dak gaat als ze een bizarre kill zien of een gamewinnende play. Toch mis ik dat absoluut niet. Waarom? Toen ik daarachter kwam moest ik wel een beetje lachen. Dat komt omdat ik net zoveel entertainment en hype weet te halen uit simpele tekst en wat emoticons en emotes. Ik heb het natuurlijk over Twitch chat.

Elke keer als er iets belachelijks gebeurt dan snap ik dat zelf ook wel. Ik herken en erken dat wat ik net heb gezien heel bijzonder is, of dat nu is omdat het extreem grappig en/of beschamend is of omdat het een actie is van het allerhoogste kaliber, waarbij je alleen maar achterover kan leunen en denken: wat heb ik nou net gezien?

Normaliter zouden die plays ondersteund worden door een publiek dat helemaal los gaat maar nu blijft het stil. Hoogstens de commentators zullen uit hun dak gaan. Niet getreurd, als je de chat opent zie je precies wat je nodig hebt. Honderden, zo niet duizenden fans die allemaal hun favoriete emote of copy-pasta – een lap tekst die door iedereen wordt gecopypaste omdat het grappig is of juist omdat het helemaal nergens op slaat en daardoor grappig is – in de chat spammen.

Het is pas sinds de coronapandemie is begonnen dat ik de meerwaarde van Twitch chat zie en erken. Daarvoor keek ik er weinig naar. Ja, soms, als ik even wilde lachen dan was het iets waar ik naar keek. Ik richtte me veel liever op de plays. Echter, nu de fans niet meer in de arena zitten en je het moet doen met Twitch chat begin ik in te zien wat voor toegevoegde waarde het heeft. Het is eigenlijk een virtueel publiek. In plaats van kabaal plaatsen ze emotes. In plaats van hoongelach en boegeroep plaatsen ze domme copy-pastas over hoe slecht iemand is.

Het hele ecosysteem is veranderd en Twitch chat zorgt ervoor dat we toch met elkaar verbonden blijven. Dat we toch kunnen delen in de vreugde of verdriet wanneer een team waar we voor aan het juichen zijn wint of verliest. Hoe langer ik erover denk hoe meer ik het gevoel krijg dat ik de live fans niet mis. Ik voel me als iemand die naar streams kijkt juist meer verbonden met Twitch chat dan met het live publiek.

Ik denk vaak terug aan twee goals in de voetballerij die mede dankzij de uitbundige reactie van het publiek zijn uitgegroeid tot ware cultgoals. De eerste is natuurlijk de wereldberoemde dribbel van Diego Maradona tegen Engeland tijdens het WK. De tweede is de goal van Sergio Aguëro tegen Queen’s Park Rangers in 2012, om Manchester City voor de eerste keer in hun geschiedenis aan een titel te helpen.

Ik denk dat ik het net zo leuk zou hebben gevonden om in plaats van uit mijn plaat te gaan, als een gek PogChamp te schrijven in de chat, samen met 10.000 andere mensen.