March 30, 2021

Moet het Westen meer zoals China worden?

Onlangs kwam er een bijzonder bericht naar buiten. De Chinese politie had in samenwerking met Tencent Games een enorme arrestatie verricht op het grootste bedrijf in de wereld als het aankomt op cheats en hacks. In eerdere artikels hebben we jullie al meegenomen in de wereld van het cheaten in games en nu is de enige logische vraag: moeten we dit ook willen in het Westen?

In China is het namelijk zo dat cheaten illegaal is. Normaal gesproken zou je zeggen dat bij dit soort enigszins ‘slachtofferloze misdaden’ er niet heel serieus op wordt ingegaan door de politie, maar daar denken ze in China anders over. Makers van cheats hangt een fikse geldboete en zelfs een gevangenisstraf van enkele jaren boven het hoofd als ze gepakt worden. Bovendien is de zaak van een paar dagen terug niet de eerste keer dat de politie keihard ingrijpt. Een aantal jaar geleden was er al een groepering van zo’n 120 man opgerold, die ook allerlei cheats voor games maakte. Die hebben dus allemaal of een geldboete, of gevangenisstraf gekregen. De ergste ‘criminelen’ hebben zelfs allebei opgelegd gekregen.

Ik wil het hier niet hebben over de logistieke nachtmerrie die het moet zijn om dit soort zaken op te rollen. Ik wil het voornamelijk over het morele aspect van dit vraagstuk hebben. Want zoals ik al eerder schreef, je kan beargumenteren dat dit een slachtofferloos misdrijf is. Wie wordt er nu serieus slechter van een willekeurige gast die besluit om te cheaten?

Nu, laat voorop staan dat we het niet over de huis, tuin en keuken cheaters hebben. Het geld dat in deze cheats omgaat is big money en we hebben het dan ook over duizenden euro’s per dag die in dit wereldje zitten. Die cheats worden niet gebruikt om een public lobby te vernietigen; deze cheats zijn bedoeld om toernooien te winnen. Dus er zijn weldegelijk slachtoffers, namelijk andere professionals en de competitieve integriteit. Je zou dus mijns inzien makkelijk kunnen beargumenteren dat dit gaat over fraude op een hoog niveau.

Een terechte opmerking op het bericht was: willen we wel dat grote bedrijven zo nauw samenwerken met de politie als het aankomt op dit soort dingen? Het antwoord wat mij betreft is: ja, waarom niet? Als het een misdrijf is, wat maakt het dan uit of de rechtszaak wordt aangespannen door een groot bedrijf of niet? Tuurlijk, je kan beargumenteren dat een bedrijf veel meer financiële middelen tot zijn beschikking heeft en dat ze een rechtszaak tot in den treure kunnen uitrekken. Dat punt zal ik meteen toegeven. Desalniettemin heb ik nog voldoende vertrouwen in onze rechtsstaat dat zo’n punt weinig aan bod komt. Zou dat niet het geval zijn? Dan moet daar uiteraard meteen verandering in komen.

Dus hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik het idee begin te krijgen dat het wellicht niet zo’n slecht idee is. Er zouden natuurlijk veel regels moeten komen en er zou ook een duidelijke scheidslijn moeten zijn tussen wat wel aangepakt wordt en wat niet. Moeten we individuele programmeurs aanpakken omdat ze toevallig als hobby een cheat voor zichzelf in elkaar flansen om op een public server mee te keten? Ook is het de vraag of dit soort criminaliteit een gevangenisstraf nodig heeft om effectief aangepakt te worden. Mijns inziens is het idee van straf nog steeds om afschrikwekkend te zijn en om mensen die de wet toch overtreden te laten rehabiliteren. Maar het idee om cheaten illegaal te maken en om zo die tak van sport te bestrijden vind ik eigenlijk niet eens zo’n heel slecht idee. Naar mijn weet is het voorlopig nog niet illegaal dus is dit allemaal hypothetisch, maar lijkt het me zeker het overwegen waard.