Vandaag staat de bizarre timing van de Esports Integrity Commission om meerdere coaches te bannen in de Philips Hue Spotlight. We hebben het dan ook specifiek over de coaches van 9z en Spirit, die de major aan zich voorbij hebben moeten laten gaan.

Wat is er precies gebeurd? Op 5 mei krijgt in ieder geval de coach van Spirit, en wellicht ook de coach van 9z, een bericht van de Esports Integrity Commission (ESIC). ESIC deelt de coaches mee dat ze onderzocht worden voor hun deel in de controverse rondom het coaching bug-schandaal. Een paar dagen later krijgen de coaches te horen dat ze niet welkom zijn in Antwerpen. Die beslissing is niet genomen door ESIC maar door PGL en Valve. Beide geven aan dat ze de aanbevelingen van ESIC volgen.

Er zijn twee belangrijke facetten die we hier moeten bespreken. De eerste is de vraag van timing, de andere is de vraag over de straf zelf. Kortom: was de timing van de straf goed en was de straf goed?

Laten we het eerst hebben over de timing. Daar moeten we toch onze vraagtekens bij zetten. We hebben het eerder al eens gehad over ESIC en de consistentie van het orgaan als het aankomt op beslissingen die het neemt. Ook bij deze keuze van ESIC moeten we onze vraagtekens zetten. Het orgaan wist toch al eerder wie het aan het onderzoeken was? ESIC kon veel eerder aan de bel trekken, laten weten wat het aan het doen was, en ervoor zorgen dat de teams genoeg tijd hadden om eventueel vervanging te vinden. Nu lijkt het er een beetje op alsof het orgaan de teams ongelofelijk in de steek laat.

Laat ons weel duidelijk zijn: we zijn niet per se tegen de straf die is uitgedeeld door PGL, Valve en uiteindelijk waarschijnlijk ook door ESIC. Het argument van het orgaan – het feit dat er gebruik is gemaakt van de bug is erger dan eventuele gevolgen van het gebruik van de bug, omdat je anders een precedent stelt dat bug gebruik wordt toegelaten mits het ‘niet te veel’ invloed heeft en dat is een hellend vlak-argument – is wat ons betreft valide. We moeten niet willen dat iedereen en masse bugs gaat gebruiken.

Maar toch blijft de timing knagen. Wellicht worden dingen fout gerapporteerd, en wellicht wisten de teams al veel langer dat deze straf een mogelijkheid was voor de coaches… maar zo vlak voor de major dit bekendmaken is wel heel zuur. Vooral als de tijdlijn klopt en de teams echt pas vlak voor het begin van de major dit te horen kregen.

Uiteindelijk wil je dat de major een toernooi is waar teams op het toppunt van hun kunnen presteren, dan moet je er ook voor zorgen dat alle teams in de meest optimale vorm dit kunnen doen. Daarom hadden we liever gezien dat ESIC al eerder aan de bel had getrokken. Als het dit heeft gedaan, uitstekend. Zo niet, dan is dit een kwalijke zaak en iets waar zeker verder over gediscussieerd moet worden.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.