De brug die riot games tussen gamers en niet-gamers slaat

Vandaag staat Riot Games in de Philips Hue Spotlight. Niet zozeer het bedrijf zelf, maar de brug die het weet te slaan tussen de ‘gewone’ persoon en de gamer. Riot Games heeft de afgelopen tien jaar behoorlijk aan de weg getimmerd, maar in tegenstelling tot een hoop bedrijven begrijpt Riot als geen ander de kracht van zijn eigen producten. Want Riot Games draait allang niet meer om de ‘games’ in de naam. Natuurlijk is dat de kern voor het bedrijf, maar met de manieren waarop de ontwikkelaar heeft uitgebreid in de afgelopen paar jaar is het waarschijnlijk eerlijker om te zeggen dat het een entertainmentbedrijf is geworden.

Het begon natuurlijk allemaal met muziek. Riot sloeg voor één van de eerste wereldkampioenschappen de handen ineen met Imagine Dragons om een nummer te produceren. Sindsdien is het snel gegaan met het bedrijf. Voor bijna elk groot toernooi in zowel League of Legends, als nu voor VALORANT, werd er een speciaal muzieknummer gemaakt waarbij enkele van ‘s werelds grootste producenten en artiesten aan meehielpen. Toen kwam de K-pop gekte en ook daar sprong het bedrijf geniaal op in.

De grootste klapper was natuurlijk Arcane, de serie van Riot die onlangs uitkwam en is gebaseerd op de wereld van League of Legends. De animatieserie wordt beschouwd als één van de beste programma’s die in dit jaar is uitgekomen, en dan hebben we het niet alleen over recensenten die fan zijn van games. Ook de mainstream media was lovend over wat Riot in samenwerking met het Franse Fortiche heeft klaargespeeld. In één klap was de wereld van League of Legends niet iets meer waar alleen maar fans van het spel over konden praten, de hele wereld kon erover meepraten.

Valve probeerde iets soortgelijks met een heuse Dota-anime, maar deze serie werd niet zo onthaald als Arcane, en het voelde ook meer alsof Valve probeerde mee te liften op het baanbrekende succes van Riot en zijn games. Het was natuurlijk al langer bekend dat Riot met Arcane aan het werk was, en Valve probeerde daar ook een slaatje uit te slaan. Dat wilt niet zeggen dat Valve niet origineel is, maar wel dat het niet meer de vernieuwende superontwikkelaar was die het ooit was. In ieder geval niet als het aankomt op het profiteren van bestaande games om nieuwe media mee te ontwikkelen, zoals Riot doet.

Natuurlijk zijn er behoorlijk wat dingen aan Riot Games die niet deugen. Zo kwamen er meerdere rapportages van een giftige werkcultuur, waarbij seksisme en seksueel ontucht de boventoon voerde. Dat mogen we niet vergeten, en daar mogen we het bedrijf absoluut verantwoordelijk voor houden. Dat gedrag proberen we absoluut niet goed te praten. Wat we wel doen is erkennen dat Riot Games ontzettend belangrijk is voor het slaan van de brug tussen de ‘gewone persoon’ en gamers. Voor dat onderdeel, daar mogen we ze dankbaar voor zijn. Dat de wereld van League of Legends nu bij een groot publiek bekend is, dat is iets dat we kunnen vieren en Riot mag daar met recht trots op zijn. Het is duidelijk dat de ontwikkelaar snapt hoe het zichzelf moet profileren, en daar plukken wij nu als consument de vruchten van.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.