Een titel lenen (en iets aanpassen) van een Bijbelvers op een gaming website moet misschien wel één van de meest bizarre combinaties van keuzes zijn die ik in mijn leven ooit heb gemaakt. Toch slaat deze titel de spijker op zijn kop voor wat ik vandaag wil bespreken. Vandaag staat namelijk de keuze van Na’Vi en Boombl4 om zich uit het team terug te trekken in de Philips Hue Spotlight.

Wat is er precies gebeurd? Laten we het eerst daarover hebben. Zoals de meeste lezers ongetwijfeld zullen weten, is Rusland al een paar maanden bezig aan een offensief in Oekraïne. Het land doet dit onder de mom van het weghalen van ‘nazi’s’ in Oekraïne, maar ondertussen is bijna iedereen het erover eens: dit is gewoon een oorlog.

In Na’Vi zijn drie Russische spelers en twee Oekraïense spelers. De organisatie zelf is ook Oekraïens. Nu wil het zo zijn dat de partners van Boombl4 en electroNic enkele posts op social media hebben geplaatst, dan wel geliked, en daar zijn de problemen ontstaan. De partner van Boombl4 plaatste een post waarin ze aangaf dat ze van Rusland hield. De partner van electroNic likete een post van een Russische zanger die aangaf dat “Rusland geen oorlogen begint, Rusland beëindigt ze.”

De post die de partner van electroNic likete is een directe verwijzing naar de oorlog, en het is begrijpelijk dat dit haar op kritiek kwam te staan. Maar de partner van Boombl4 kan in theorie niets kwaads bedoeld hebben met haar post. Natuurlijk is de mogelijkheid er wel voor dat ze beiden de Russische invasie van Oekraïne steunen, maar al helemaal in het geval van Lika, de vrouw van Boombl4, kan je haar post ook anders interpreteren.

Maar, stel dat het waar is dat beide dames de oorlog van Rusland steunen. Moeten we daarvoor ook de mannen straffen? Dat vraag ik me af. De dames zijn hun eigen persoon. We leven niet (meer) in een wereld waar het normaal is dat de man alles bepaalt wat de vrouw doet. Kortom, de dames hebben volledig eigen zeggenschap over hun gedachtes en hun acties. Moeten we daarvoor de partners verantwoordelijk houden?

Ik geef meteen toe dat dit een ontzettend lastige situatie is. Na’Vi zelf geeft ook aan dat het deze actie neemt wegens het feit dat Boombl4 een hoog risico-geval voor de organisatie is geworden. Prima, dat kan ik me voorstellen, maar dan is de vraag: waarom is electroNic nog bij het team? Boombl4 heeft een publieke post gemaakt waar hij aangeeft voor vrede te zijn, dus waarom moet hij weg?

Als het waar is dat hij is weggestuurd vanwege zijn partner, dan moeten we ons afvragen wat dat over ons zegt. Kijk, als Lika deze post heeft gemaakt met als intentie om inderdaad een pro-Rusland statement te maken, dan is dat natuurlijk niet slim gezien de (voormalige) status van haar echtgenoot als Na’Vi-speler. Maar het moet niet zo zijn dat we Boombl4 straffen voor de keuzes van zijn partner.

Hij kan met haar in gesprek en aangeven dat de actie wellicht niet slim was, misschien kan ze zelfs excuses maken, maar om hem daarvoor uit het team te zetten omdat hij een risicogeval is geworden? Dat gaat mij net wat te ver. Net zoals de zoon niet gestraft dient te worden voor de schulden van diens vader, zo dient men niet gestraft te worden voor de schulden van diens partner.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.