“Eigen Schuld dikke bult”

Vandaag staat de recente communicatie tussen Valve en de Dota 2-community in de Philips Hue Spotlight. De afgelopen paar weken is de Dota 2-scene in rep en roer, en met goede reden. Zonder enige vorm van communicatie heeft Valve het winterevenement van de Dota Pro Circuit (DPC) afgeblazen. De ontwikkelaar durfde het niet aan om het evenement te houden gezien de nog altijd stijgende coronacijfers naar aanleiding van de Omikron-variant. Niets mis mee zou je zeggen. Het zou netter zijn geweest om fatsoenlijk de community te informeren, en het zou ook netter zijn geweest om vanaf het begin open kaart te spelen, maar nood breekt wet… toch?

Niet helemaal. Op een gegeven moment kwamen enkele leden van de community namelijk met de melding die dit hele fiasco in een ander licht plaatste. Valve zou namelijk achter de schermen gedreigd hebben dat leden van de community niet meer publiekelijk hun frustraties jegens Valve mochten uiten. Als er problemen waren, zo zouden leden van Valve hebben gezegd, dan moesten ze dat privé melden en niet meer de publiciteit opzoeken. Als de community dat niet zou doen, dan zou Valve nog eens goed moeten nadenken over het houden van The International, omdat dit toernooi alleen maar een kostenpost zou zijn voor Valve.

Um… sorry? Voordat we hierop verder gaan moet één ding wel duidelijk zijn: Valve staat volledig in zijn recht om te besluiten om The International niet te houden mocht het bedrijf daar reden voor zien. Het evenement wordt deels gefinancierd door de community, maar Valve moet ook geld, tijd en moeite in het project steken. Kortom, als de ontwikkelaar het niet wilt doen, dan hoeft het dit absoluut niet te doen.

Maar wat er nu gebeurt gaat alles te buiten. Valve loopt de Dota 2-community te chanteren door te hinten naar het verdwijnen van het grootste Dota 2-toernooi als de leden van de community publiekelijk het bedrijf afvallen. De machtsverhoudingen zijn nog schever als je ervan uitgaat dat Valve op elk moment de stekker uit het spel kan trekken. Het heeft de financiële middelen om dat te doen, en ook de macht om dat te doen.

Bovendien is het geklaag van de community helemaal niet zo vreemd. Valve heeft keer op keer laten zien dat het qua communicatie vaak teleur stelt. Dat geeft het bedrijf zelf ook toe. Ook nu weer, in de communicatie naar de community toe, erkent Valve dat het beter had moeten communiceren. Daar zou dan niet over geklaagd mogen worden? Wie denkt het bedrijf wel niet dat het is?

Als een ontwikkelaar nalatig is, dan heeft de community het recht op daar wat over te zeggen en te vinden. Een ontwikkelaar moet in dienst staan van de gamer, en niet andersom. Wij nemen hun product af en wij als consumenten mogen dan ook een bepaald niveau van professionalisme verwachten. Dat Valve probeert om zijn spelers de mond te snoeren is dan ook in- en intriest. Het is toch logisch dat als een ontwikkelaar nalatig is, dat de community het dan oppakt?

Valve vindt dat The International een manier is om Dota te promoten en heeft zo goed als gezegd dat het de esporters die deelnemen aan de toernooien als inwisselbaar ziet. Dat mag het bedrijf vinden. Maar ga dan ook niet raar opkijken als de community jou ook niet meer serieus neemt. Helaas kunnen liefhebbers van Dota momenteel weinig anders omdat Valve een monopolie heeft op Dota. Het enige dat de community kan doen is het bedrijf publiekelijk tot de orde roepen als pogingen om dat privé te doen, niet slagen.

Daar kan Valve over zeuren, maar feit is wel dat het dat aan zichzelf te danken heeft. Eigen schuld, dikke bult.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.