Vandaag staat de vooruitziende blik van ESL in de Philips Hue Spotlight, en dan met name over de vraag hoe we nu het beste kunnen omgaan met Russische spelers in esports.

Dit is namelijk een vervolg op een eerder stuk dat ik schreef, nu zo’n drie maanden geleden. Rusland had toen net Oekraïne aangevallen en het grootste vraagstuk was op dat moment: moeten we Russische spelers in de ban doen? Sommigen vonden van wel. Toernooiorganisaties als BLAST weigerden om spelers met de Russische of Wit Russische te laten spelen.

ESL dacht daar anders over, en gaf aan dat spelers met de Russische of Wit Russische nationaliteit in principe gewoon mochten spelen in de evenementen van de toernooiorganisator, zo lang ze maar niet voor organisaties uitkwamen die banden met oligarchen en/of het Kremlin zouden hebben.

Nu zijn we drie maanden verder en zien we dat er nog altijd geen consensus is bereikt over wat nou de juiste stap is. Wat we wel zien, is dat er veel organisaties zijn die zich terugtrekken uit de Russische regio en andere spelers zo goed als dwingen om hun eigen thuis op te geven en verplicht naar een ander land moeten verhuizen als ze willen blijven meedoen.

Mijn vraag is of dit een terechte en juiste oplossing is. Schieten we niet zo aan ons doel voorbij? Laat voorop staan dat de oorlog een vreselijk feit is. Rusland is hier overduidelijk de agressor en moet op geopolitiek vlak zeker boeten voor het aanvallen van een soevereine staat. Maar laten we niet vergeten – en nu ga ik deels in herhaling treden in vergelijking met mijn eerdere stuk – dat ook het Russisch volk hier niet per se schuldig aan is.

Er is meer dan genoeg desinformatie vanuit de Russische staatspropaganda dat het oprecht moeilijk kan zijn voor Russische mensen om de juiste informatie te krijgen om tot een goed oordeel te komen. En er zullen ook ongetwijfeld Russen zijn die zelfs met de juiste informatie nog steeds pro-Poetin en pro-oorlog zullen zijn.

Maar waarom zijn we onschuldige mensen aan het straffen hiervoor? Natuurlijk zijn de beelden op televisie, van Oekraïense mensen die moeten vluchten voor het oorlogsgeweld en hun huis en bezittingen moeten achterlaten, ontzettend schrijnend om te zien. Maar door Russische mensen te dwingen om ook familie en bezittingen achter zich te laten, om een spel te spelen, zijn we eigenlijk ook diezelfde straf aan het toepassen op Russische mensen.

Het aanhangen van de oorlog is niet goed te praten. Dat wil ik ook niet goedpraten. Eenieder die denkt dat wat er momenteel gebeurt in Oekraïne iets goed is, daar moeten we serieuze vraagtekens bij zetten als het aankomt op wat voor soort persoon dat is. Maar als een Russische speler niet pro-oorlog is, maar het ook niet ziet zitten om uit zijn vertrouwde omgeving vandaan gerukt te worden, om zijn vrienden, familie en kennissen te moeten verlaten, wie zijn wij dan om zo iemand de kans te ontnemen om te spelen.

Want dat is wat er nu gebeurt. Meerdere topspelers worden zonder pardon uit hun team gezet, veelal omdat ze niet willen verhuizen. Dus vraag ik mij nogmaals hardop af: is dit nu wat we willen? Is het echt zo dat we oog-om-oog-tand-om-tand willen? Want daar zijn we nu hard naar op weg. Nee, wat dat betreft hadden we beter een voorbeeld kunnen nemen aan het bericht van ESL. Zolang je niet het Kremlin steunt, zij het door verbale steun, zij het door financiële steun, dan moet je met rust gelaten worden. Anders zijn we geen haar beter.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.