Esports als reclame voor het spel

Vandaag staan games die esports als uithangbord, dan wel reclame voor het spel gebruiken in de Philips Hue Spotlight. Je kan dit zien als een losstaand stuk of als het voortborduren op een onderwerp dat de afgelopen twee weken ook al in de spotlight heeft gestaan. Ditmaal wil ik het niet over Dota 2 hebben als spel zelf, maar het wel als aanleiding gebruiken om een ander onderwerp aan te snijden dat Valve zelf benoemde.

De ontwikkelaar vindt namelijk dat esports toernooien in Dota 2 moeten dienen als uithangbord voor het spel. Daar is op zich niets geks aan. Esports is immers geen liefdadigheid en het zou dan ook bizar zijn dat een ontwikkelaar werkzaam in een kapitalistisch land niet zou proberen om geld te verdienen. Nee, het is gek genoeg niet Dota 2 waar ik moeite mee heb, maar games die je dwingen om jaar op jaar je eigen geld te investeren om ervoor te zorgen dat je moet kunnen blijven presteren.

Juist, we gaan het hebben over FIFA en Call of Duty.

Laten we eerlijk zijn, het zijn niet de moeilijkste games om over te zeuren. FIFA komt van de hand van EA Sports en EA Sports afkraken is bijna een volkssport geworden. Activision Blizzard staat wat dat betreft misschien iets sterker in de schoenen, maar laten we eerlijk zijn: ook dat bedrijf heeft zijn hoogtijdagen wel gehad, vooral als we kijken naar waar het bedrijf zich momenteel in bevindt.

Laat voorop staan dat het prima is als je besluit dat jouw esports toernooien het uithangbord is van het spel zijn. Het is wat het is. Waar ik moeite mee heb is dat je als speler verplicht wordt om elk jaar opnieuw in de buidel te tasten als je wilt blijven meedoen. En natuurlijk, voor de grotere organisaties is dat niet zo’n probleem. Call of Duty kost in het slechtste geval een nieuwe console in combinatie met de game, dus dat is zo’n 400 à 500 euro per jaar, en het is niet zo dat een nieuwe console elk jaar uitkomt dus ook dit ‘valt’ mee. Toch is het concept voor spelers die misschien niet een organisatie hebben anders. Om elk jaar bijna abonnementsgeld te moeten betalen is absurd.

Uiteraard is de esports scene van FIFA een geheel eigen beestje. Gamers moeten elk jaar duizenden euro’s investeren in Ultimate Team om een competitief team bij elkaar te harken. Daar valt genoeg over te klagen, maar dat is al op vele andere sites gebeurd en wij hoeven dan niet ook nog eens een duit in het zakje te doen. Het volstaat om te zeggen dat ook ik moet fronsen als ik de praktijken zie die plaatsvinden in FIFA.

Esports wordt in deze gevallen gebruikt als reclame om meerdere mensen zo ver te krijgen dat ze elk jaar een nieuw spel aanschaffen en opnieuw geld over de balk moeten smijten. Enkel en alleen om deel te kunnen nemen aan de competitie. Er bestaat zoiets als te gierig, en ik heb het gevoel dat dit zakenmodel daar een mooi voorbeeld van is. Kom op mensen – zei hij alsof dit soort bedrijven ooit zouden luisteren – maar laten we alsjeblieft wat respect hebben voor de gewone gamer. Maak desnoods een nieuwe game puur voor esports gebaseerd op de basis die je al hebt, terwijl je een andere game maakt die je updatet. Het beste van beide werelden… toch?

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.