Bron: HLTV

Het belang van verhaallijnen

Vandaag staan verhaallijnen in de Philips Hue Spotlight. Dat wil zeggen, de verhaallijnen die zich openbaren in esports, en die we kunnen gebruiken om een verhaal te vertellen. Want esports is eigenlijk niets zonder verhaallijnen. Als we geen verhaallijnen zouden hebben, dan zou het niet uitmaken dat Team A tegen Team B speelt. Dan zijn het gewoon Team A en Team B. Maar als je wist dat Team B via ongure methodes een speler van Team A heeft gestolen, en dit is het eerste weerzien tussen de twee teams, dan wordt die wedstrijd ineens een stuk spannender.

De laatste jaren is het besef over het belang van verhaallijnen flink toegenomen. De meeste casters hebben het er ook behoorlijk vaak over, en komen dan ook met uitgebreide verhalen die in aparte segmenten vlak voor wedstrijden uit de doeken worden gedaan. Hoewel CS:GO steeds beter wordt hierin, is League of Legends nog steeds de onbetwiste koning. Riot Games en de casters steken ontzettend veel tijd in het bedenken en uitwerken van verhaallijnen en dat komt de productie alleen maar ten goede. Ook tijdens de wedstrijden zelf krijgen ze data ingefluisterd, of zoeken ze deze op om een bepaalde verhaallijn extra nadruk mee te geven.

Verhaallijnen maak je door data op verschillende manieren te interpreteren. Zo zijn er een aantal standaard datapunten die altijd interessant zijn zoals hoeveel frags iemand heeft gepakt op één map, wat de laatste uitkomst was tussen een onderlinge ontmoeting, of de hoeveelste wedstrijd van zijn of haar carrière iemand aan het spelen is. Dit soort standaard gegevens kunnen al een hoop interesse opwekken voor een verhaallijn. Des te meer als je meerdere verhaallijnen door elkaar kan laten lopen.

Een prachtig voorbeeld daarvan zagen we dit weekend in Polen. Daar stond wellicht ‘s werelds allerbeste Counter-Strike: Global Offensive-speler aller tijden, een Oekraïense jongen die wereldwijd bekendstaat als s1mple. Naast hem stonden zijn teamgenoten, te weten twee andere jongens uit Oekraïne, en twee spelers uit Rusland. Verbroederd stonden ze naast elkaar, en wist s1mple te vertellen dat deze spelers, deze verschillende nationaliteiten, zijn vrienden waren geworden.

Zo’n opmerking, ten tijde van een oorlog die momenteel heel de wereld in zijn greep houdt, is een ontzettend sterk gebaar, en is wereldnieuws geworden. Esports gaat niet om wie je bent, of waar je vandaan komt. Het gaat om het deelnemen, het winnen en verliezen. S1mple liet dit aan de wereld zien. Terwijl zijn thuisland wordt vernietigd door manschappen die uit het thuisland van zijn teamgenoten komen, liet Natus Vincere zien dat esports zoveel meer kan zijn. Dat het team uiteindelijk verloor van G2, dat zelf aantrad met het 16-jarige supertalent m0NESY, die niet alleen uit Rusland komt maar ook nog eens voor het academy team van Na’Vi heeft gespeeld, dat doet er niet toe, hoe mooi die verhaallijnen op zichzelf ook zijn.

Mocht je dus ooit spanning in je evenementen willen krijgen, of misschien zelfs als organisatie je spelers willen hypen, maak dan verhaallijnen voor ze. Zorg ervoor dat het publiek met je spelers kan meeleven en maak helden van ze. Want dat is de kracht van verhalen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.