Het vlindereffect. Een term die wellicht beter bekend is onder de Engelse naam ‘butterfly effect’. Vandaag gaan we het hebben over hoe onze acties altijd gevolgen hebben en hoe, in de meest onfortuinlijke omstandigheden, het inderdaad waar is dat een vlinder die met diens vleugels slaat, uiteindelijk een orkaan kan veroorzaken.

We schrijven het jaar 2022. Om precies te zijn zitten we nog in september. Online gonst het van de geruchten. Riot Games staat op het punt om aan te kondigen welke teams een plekje hebben gekregen in de prestigieuze eerste liga van VALORANT sinds het begin van franchising. Voorzichtig beginnen de eerste namen naar buiten te komen, en deze zijn eigenlijk meteen al behoorlijk controversieel. Enkele topteams zouden er niet in zijn geslaagd om in de liga te komen.

Het gevolg laat zich raden. Meerdere spelers, waaronder enkele van de meest gelauwerde spelers in het spel, beginnen voorzichtig te hinten, dan wel gewoonweg te zeggen, dat ze beschikbaar zijn om vanaf volgend seizoen voor een ander team te spelen. Het Amerikaanse XSET, dat ook niet is gekozen voor de liga, doet dit ook. Toch blijft het team opvallend stil, buiten enkele aankondigingen op social media dat het team technisch gezien te koop staat.

Niemand weet wat er met het team gaat gebeuren tot er een bizarre wending plaatsvindt. Carlos Rodriguez, beter bekend in de gaming scene als ocelote, plaatst een video op Twitter. Daarop is te zien hoe hij aan het feesten is met Andrew Tate, een influencer die de afgelopen tijd in stroomversnelling ontzettend populair is geworden met misogyne opmerkingen. Tate is dankzij zijn opvattingen van zo’n beetje elk social media-platform verwijderd, en wordt bovendien onderzocht voor een mogelijke rol die hij speelt in mensensmokkel.

Ocelote deed zo’n beetje het slechtste wat je vandaag de dag kan doen, en in plaats van dat hij afstand van Tate nam, ging hij er juist tegenin. Op Twitter gaf hij aan dat niemand ooit in staat zou zijn om te bepalen met wie hij zou feesten. Dit schoot bij veel fans in het verkeerde keelgat, waardoor er een flinke hetze ontstond. Ocelote werd eerst geschorst, en daarna ontslagen als eigenaar van G2 Esports, maar het kwaad was al geschied. Riot besloot om G2 Esports, dat tot en met dat moment zo goed als zeker een plekje in Amerika zou krijgen, te weigeren uit de liga.

Toen stortte alles als een kaartenhuis in elkaar. Eén van de meest bekende namen in esports zou geen rol krijgen in de VALORANT-liga – in ieder geval niet in het eerste seizoen – en plots kwamen daar de tweets van XSET. Het bleek dat het team achter de schermen een deal had met G2 waar het hele team overgenomen zou worden door de populaire organisatie. Die droom is nu aan duigen.

Het is een goede reminder dat onze acties consequenties hebben. Als je terugdenkt aan wat er allemaal moest gebeuren wilde deze situatie precies zo uitspelen, dan gaat je hoofd tollen. Voor de spelers van XSET is het een pijnlijke reminder, omdat ze nu één van hun beste kansen om als volledig team aan te blijven, door hun handen zien glippen.

Of het goed is dat we op deze manier sociaal gecontroleerd worden is een discussie waarvan ik denk dat het veel waarde heeft om deze te voeren. Maar wat we ook moeten realiseren, hoe zuur dat ook is, is dat iedereen momenteel gecancelt kan worden, ongeacht hoeveel rijkdom of populariteit je ook hebt. En heel soms, als een vlinder die aan de andere kant van de wereld met diens vleugels slaat, veroorzaakt dat hier een orkaan.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.