De afgelopen paar weken is het stil geweest rondom corona. Twee jaar nadat ons leven onherroepelijk is veranderd, lijkt het erop alsof de meeste landen de strijd tegen het virus hebben gestaakt. De huidige en nog altijd dominante omikron-variant zorgt ervoor dat er minder mensen in het ziekenhuis belanden en dat betekent dat de wereld langzaam maar zeker ‘terug naar normaal’ kan. Alleen staat er nog één vraag open en die vraag staat vandaag in de Philips Hue Spotlight: hoe gaan we nu met het virus om in esports?

Deze vraag is opgekomen nadat de LCK, de Koreaanse League of Legends-competitie, aangaf dat het na een dramatische spring split aangaf dat het spelers toestaat om vanuit een aparte locatie te spelen zodat ze anderen niet kunnen besmetten. Eerst liet de liga dit niet toe, waardoor veel teams verplicht met wisselspelers moesten spelen en soms wedstrijden werden afgezegd omdat een team geen volledig roster bij elkaar kon sprokkelen.

Maar we zagen dit ook tijdens IEM Katowice. FaZe Clan won het toernooi tot de verbazing van veel fans, maar het was nog bijzonderder omdat het team dit deed met jks, een speler die op het laatste moment werd ingebracht omdat eerst ropz en daarna rain ziek werden met het virus. Kortom, een grote verrassing, en een nog grotere verrassing dat het team het toernooi uiteindelijk wist te winnen.

Tot nu toe hebben we twee verschillende reacties gezien van toernooiorganisatoren. De eerste reactie is dat het jammer maar helaas is voor teams, en dat ze gewoon met wisselspelers moeten spelen. Dit is de reactie die het meest lijkt op de ‘echte’ sport, waar het teams en spelers verplicht is om op een fysieke locatie hun sport te beoefenen. Aangezien deze sporten tegen andere spelers worden gespeeld, is het logisch dat men hier niet aan kan ontkomen.

Maar de tweede reactie is eigenlijk uniek aan esports. Het wordt niet door heel veel organisaties gedaan, maar we hebben het een paar keer gezien: het wordt de spelers toegestaan om vanaf een aparte locatie, waar ze in isolatie dan wel quarantaine kunnen, het toernooi te spelen. Omdat esports over het internet wordt gespeeld is een fysieke locatie geen must. Dat betekent dat het in theorie mogelijk is voor spelers om vanaf een veilige locatie hun sport te beoefenen, zonder daarbij anderen tot last of gevaar te zijn.

Het is begrijpelijk waarom toernooiorganisatoren dit niet zouden willen doen. Het kost extra geld omdat er extra, en tevens veilige, ruimtes gehuurd moeten worden, fans krijgen niet de kans om hun helden ‘in levenden lijve’ te zien, en de ervaring wordt er minder om. Toch blijft de vraag: is het beter om een team te dwingen om met een wisselspeler te spelen, of willen we de competitie waarborgen en teams, desnoods vanaf een aparte locatie, laten spelen? En is dit überhaupt wel financieel rendabel?

Het moeilijke hieraan is dat we het antwoord niet weten. Er valt voor beide opties wat te zeggen. Toch is het wel een vraag waar een antwoord op moet komen, want corona gaat niet meer weg, en dat is een feit dat we moeten accepteren. We zullen ons moeten aanpassen aan de realiteit, en een oplossing voor dit vraagstuk vinden is daar een onderdeel van. Wat denken jullie?

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.