Vandaag staat de vraag over hoe lang je kan blijven gamen op topniveau in de Philips Hue Spotlight. Vanuit CS:GO krijgen we steeds meer berichten dat professionele spelers, die iedere zichzelf respecterende Counter-Strike-fan zou moeten kennen, besloten hebben om de muis aan de wilgen te hangen en ermee te stoppen.

Dat is niet zo heel vreemd, vooral als je, je bedenkt dat deze spelers vaak al bijna 15 jaar aan het spelen zijn. Denk hierbij aan spelers als GeT_RiGhT, Xizt, en recentelijk zagen we ook het vertrek van f0rest en Friberg bij hun team.

Deze eens zo legendarische spelers zijn nu in veel gevallen 30 of ouder en het is dan ook niet zo gek om te zien dat ze stoppen. De prestaties van de spelers in kwestie gingen ook al een tijdje achteruit en op een gegeven moment moet je dan je conclusies trekken. Het lijkt erop dat deze spelers dat gedaan hebben.

Spelers die op relatief jonge leeftijd met pensioen gaan (ik blijf volhouden dat 30 nog niet zo oud is, want anders ga ik verdrietig zijn) is geen heel gek fenomeen. We zien het eigenlijk in elke sport. Hoewel het nu in bijvoorbeeld voetbal vaker voorkomt dat spelers langer meegaan – kijk naar topsporters als Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovic voor voorbeelden van spelers die ondanks hun ‘hoge’ leeftijd nog steeds op een absoluut topniveau kunnen presteren, maar kijk ook naar wat daarvoor nodig is – was het lange tijd normaal dat spelers ‘afgleden’ na de 30.

Maar waar het in topsport logisch is dat het lichaam afglijdt, daar bestaat al jaren de vraag of esports met hetzelfde principe te maken heeft. Het gaat hier immers minder om fysieke prestaties dan mentale prestaties. Grootmeesters in schaken bijvoorbeeld kunnen op hun 40e nog zonder al te veel problemen aantreden. Hoe zit dat dan in esports?

Er bestaat wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat je motorische vaardigheid afneemt na je 24e. Dit onderzoek is gedaan door te kijken naar de hersenen van StarCraft-spelers en daar bleek dat iedereen ouder dan 24 eigenlijk aan het aftakelen is. Toch laten veel spelers zien dat ze tot ten minste de 30 kunnen spelen. Kijk bijvoorbeeld naar Snax. De Pool liet onlangs zien dat hij zich nog weldegelijk kon meten met topspelers door uitstekend te presteren bij ENCE.

Wat is dan het grote obstakel? Het eerlijke antwoord is dat wij het ook niet weten. Voor iedereen zullen er verschillende redenen zijn. Bij sommige takelt hun motoriek zo ver af dat ze zich niet meer kunnen meten met de besten, in andere gevallen eist het leven een te grote tol en moeten de spelers een keuze maken.

Ook is de esport belangrijk. Als we ouder worden, worden we over het algemeen wat langzamer, maar ook wat wijzer. Dus vinden onze hersenen manieren om te compenseren voor een vertraagde reactie. Maar in sommige games ontkom je er niet aan dat je gewoon ontzettend snel moet zijn. Dan is het logisch dat je begint af te takelen als je ouder wordt.

Kortom, wij weten het ook niet. Maar we zouden het wel ontzettend graag willen weten. Theoretisch gezien zou er namelijk niet zo’n harde grens moeten liggen voor spelers, maar die lijkt er wel te zijn. Het is wel goed om te onthouden dat we natuurlijk ook niet weten wat de toekomst brengt. Was je vroeger in topsport afgeschreven na de 30, nu lijk je nog wel een paar jaar door te kunnen gaan. Wie weet is dat in esports ook wel zo, en kunnen spelers binnenkort nog veel langer mee.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.