Bron: HLTV

Moeten we Russen in de ban doen?

Vandaag staat in de Philips Hue Spotlight het vraagstuk centraal: “Moeten we Russen in de ban doen?” Dankzij de huidige geopolitieke situatie in Oekraïne is het, hét gesprek van de dag geworden: moeten we Rusland pijn doen door de burgers zoveel mogelijk dwars te liggen? Veel groeperingen vinden van wel, terwijl sommigen vinden van niet. De reden dat we over zo’n politiek zwaarbeladen thema beginnen is omdat het nu ook de esportsomgeving is doorgedrongen.

ESL en BLAST zijn twee toernooiorganisatoren en hebben kort na elkaar aankondigingen gedaan over hoe het Russische teams en organisaties gaat aanpakken. BLAST kwam als eerste met een verklaring en was behoorlijk extreem. Iedereen die voor een Russisch team speelde is volgens de populaire toernooiorganisator per definitie uitgesloten van deelname aan de evenementen die het organiseert.

Nu is BLAST wel vaker behoorlijk extreem geweest. Eerder dit jaar gaf het ineens aan dat geen enkel staflid, deelnemer of toeschouwer ongevaccineerd naar de evenementen van BLAST mocht komen. Mensen die dat wel deden, werden uitgesloten. Toen de organisatie dit aankondigde kwam er veel oproer. Toch ligt het dus in de lijn der verwachtingen dat BLAST behoorlijk extreem te werk gaat en dat de beslissingen die daar worden gemaakt vaak dus behoorlijk zwart-wit zullen zijn.

Het was ESL dat na BLAST met een verklaring kwam en daarin liet het zien dat het bedrijf een stuk genuanceerder was. Het gaf aan dat twee teams, Gambit en Virtus.pro, mee mochten doen aan de ESL Pro League, maar dat ze hierbij niet onder de naam van de organisatie mochten spelen. Dit omdat beide teams banden zouden hebben met het Russisch regime, en dat probeerde ESL juist tegen te gaan.

Dit is een verrassend integer besluit van ESL. Het bedrijf geeft aan dat het de spelers niet wil benadelen, 1) voor iets waar zij geen rol in hebben en ook geen beslissing over hebben gehad en 2) omdat de teams hier lang voor hebben moeten oefenen en het zou oneerlijk zijn om ze de kans te onthouden.

Daar kan ik me prima in vinden. We moeten namelijk niet vergeten dat deze oorlog momenteel niet wordt gevoerd door het Russische volk, maar door een despoot die het nodig vindt om een soeverein land binnen te vallen. Laat daar geen misverstand over zijn: wat het Russisch regime nu doet is een oorlog en gaat alle menselijkheid te buiten. Ik had gehoopt dat we hadden geleerd van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de oorlogen in het Midden-Oosten, maar blijkbaar blijven we gedoemd om deze fouten te maken.

Toch is de keuze van Vladimir Poetin niet de keuze van het Russische volk. Dat het angstvallig stil blijft in Rusland is ook helemaal niet gek; je speelt met je leven als je, je kritisch uitlaat. Betekent dit dat Poetin helemaal geen steun heeft? Nee, natuurlijk niet. Er zullen genoeg Russische mensen zijn die hem een held vinden. Maar laten we niet gaan denken dat elke Rus zo denkt.

 

Laten we dus ook alsjeblieft een voorbeeld nemen aan ESL. Als we het Russisch regime willen raken, dan moeten we dat ook zeker doen, maar laten we proberen om mensen die onschuldig zijn zoveel mogelijk uit het spervuur te houden en ervoor te zorgen dat we niet onnodig spelers de dupe gaan maken van iets dat volledig buiten hun invloedsfeer is. Kortom, laat teams spelen, zolang het Russisch regime daar geen profijt uit kan halen. Doe het zoals ESL. 

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.