Bron: SEGA

Vandaag staan speedruns in de Philips Hue Spotlight. Speedruns zijn namelijk, net zoals ‘normale’ games een competitie, alleen lijkt de competitie nu meer op een race. Spelers moeten namelijk proberen om zo snel mogelijk een spel uit te spelen binnen een aantal vastgestelde afspraken. We gaan in dit stuk kijken naar wat speedruns zijn, en geven je ook een aantal leuke evenementen mee die je kan bekijken.

Wat zijn speedruns

Speedruns zijn, zoals gezegd, competities waarbij wordt gekeken wie het snelste een spel kan uitspelen binnen een paar vastgestelde regels. Om games namelijk zo snel mogelijk uit te spelen maken de spelers gebruik van veel glitches, fouten in het spel die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld ineens door muren kan rennen, of dat je hele levels kan overslaan.

De bekendste categorieën in speedruns zijn any%, glitchless en 100%. Die termen slaan op hoe het spel verslagen moet worden. Any% betekent dat je het spel zo snel mogelijk uitspeelt, ongeacht hoeveel je het spel zelf speelt. Stel dat er bijvoorbeeld een glitch is waardoor je meteen na het eerste level naar het laatste level kan springen, dan mag je die gewoon gebruiken. Vooral in games als The Legend of Zelda: Ocarina of Time en Mario 64 zijn dit soort glitches heel belangrijk. Glitchless is een term die hiermee te maken heeft, want dat betekent dat je het spel zo snel mogelijk dient uit te spelen zonder dat je daarbij van glitches gebruikmaakt.

Dan is er nog 100% en zoals deze naam al impliceert moet het hele spel uitgespeeld worden. Vaak wordt hierbij gekeken naar een intern scoresysteem om te zien of alle facetten zijn gehaald. Hierbij kun je denken aan een game zoals Grand Theft Auto, met allerlei geheimen erin. Die moet je allemaal vinden en verzamelen voor je 100% hebt behaald. In dit soort races kan de tijdsduur van zo’n race oplopen tot bijna 24 uur, afhankelijk van welk spel je speelt.

Veel mensen vinden speedrunnen leuk omdat het twee verschillende elementen heeft. Aan de ene kant is het natuurlijk een test van hoe goed je bent, hoe goed je bepaalde acties op het juiste moment en op een precieze manier kan uitvoeren. Want veel van de trucs die gebruikt worden zijn behoorlijk lastig om keer op keer goed te doen. Maar aan de andere kant heb je ook het onderzoekende element: je moet op zoek naar nieuwe manieren om (milli)seconden van je tijd af te schaven. Dat kan soms door een bepaalde route opnieuw in te delen, maar ook door dus van die enorme glitches te vinden. Dat onderzoekende aspect is wat veel mensen trekt.

Leuke evenementen

Er zijn veel evenementen die te maken hebben met speedruns, en het is soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Ook weet je niet altijd welke speedruns nou wel of niet de moeite waard zijn. Daarom raden we aan om Awesome Games Done Quick en Summer Games Done Quick te bekijken. Dit zijn evenementen die eens in het jaar plaatsvinden, een week duren, en waar veel speedrunners op af komen. Ze laten hun spel zien en proberen zo geld in te zamelen voor een goed doel.

 

Het volgende evenement is Summer Games Done Quick. Er is momenteel nog niets bekend qua informatie over het evenement, dus hou de website van Games Done Quick in de gaten om te zien wanneer het weer langskomt. 

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.