Vandaag staat de toch enigszins twijfelachtige keuze van PGL om een bug toe te laten tijdens de CS:GO-major in de Philips Hue Spotlight. De CS:GO-major heeft al een aantal prachtige momenten opgeleverd, maar ook een aantal onbegrijpelijke momenten. Momenten waarbij we onszelf toch echt eens even achter de oren moesten krabben en waarbij we hardop de vraag kunnen stellen: was dit wel de juiste keuze?

Wat is er precies gebeurt? Tijdens een wedstrijd tussen G2 Esports en Imperial gebruikt jong en aanstormend talent m0NESY een rookgranaat op een wel heel unieke manier. De locatie waarin hij zich bevindt bevat al een rookgranaat waardoor hij niets zou moeten zien, maar hij gooit zijn rookgranaat op zo’n manier dat er een kier verschijnt waardoor hij door een bepaald gedeelte van de andere rookgranaat kan kijken, zonder zelf gezien te worden. Kortom: hij maakt gebruik van een enorme bug in het spel.

Het gevolg laat zich raden. Hij weet drie tegenstanders uit te schakelen en de ronde te winnen. Dit tot grote verbazing van zijn Braziliaanse tegenstanders, die nog steeds niet weten hoe ze nou zijn uitgeschakeld. M0NESY verweert zich, door aan te geven dat hij eerder al aan de PGL had gevraagd of het gebruik van de bug oké was. Volgens de jonge speler was dit zo. De PGL verklaarde later dat het inderdaad akkoord ging met het gebruik van de bug.

Die beslissing zette natuurlijk kwaad bloed op bij de spelers, die samenkwamen en akkoord gingen dat ze de bug niet zouden gebruiken. Binnen een dag van het vinden van de bug werd deze gepatcht door Valve en kan er geen gebruik meer van worden gemaakt. Eind goed, al goed, zou je denken, maar toch is dat wellicht niet zo.

Want wat was PGL in hemelsnaam aan het denken? Wat is de beweegreden geweest om een bug die zoveel profijt oplevert, niet per direct als illegaal te verklaren? Dit is overigens niet de eerste keer. Al in 2017 kwamen de teams tijdens de major in het Poolse Krakow samen om een andere bug te bespreken. Destijds ging het om een crouch jump-bug, die gebruikt kon worden om waardevolle informatie in te winnen, zonder dat de speler zelf gezien zou worden. Wie organiseerde deze major? Grappig dat je het vraagt. Ook dat was destijds PGL.

Kortom, de toernooiorganisatie heeft er een handje van dat het zeer bijzondere keuzes maakt. Als het één keer was gebeurd, prima. Maar nu begint PGL er een handje van te krijgen dat het zeer bijzondere keuzes maakt, waarbij later derde partijen moeten komen om het op te lossen.

Wat is de beweegreden geweest van het bedrijf? Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar het is wel iets dat bespreekbaar moet worden gemaakt. Dat spelers een probleem van de toernooiorganisatie zelf moeten oplossen is eigenlijk te bizar voor woorden en zou bij geen enkele toernooiorganisator morgen voorkomen, laat staan bij een toernooiorganisatie die verantwoordelijk is voor de major.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.