Valorant doet niet onder voor CS:GO

In dit stuk staat de vergelijking tussen VALORANT en CS:GO in de Philips Hue Spotlight. Onlangs was de CS:GO-major, het grootste toernooi dat plaatsvindt in die game. Zoals verwacht deed het toernooi het qua kijkcijfers ontzettend goed. De teller liep in de miljoenen, en dat was ook niet zo gek. PGL organiseerde het toernooi, en die organisatie weet wel hoe je een spektakelstuk moet neerzetten. Daarnaast was het ook de eerste major die sinds het begin van de coronapandemie weer voor een live publiek werd gespeeld. Kortom, genoeg reden om te kijken.

Maar naarmate het toernooi vorderde en het duidelijk was dat het toernooi succesvol zou worden, begonnen de eerste opmerkingen te komen. “Waarom zou iemand ooit CS:GO verlaten voor zo’n prutspel als VALORANT?” De standaard opmerkingen van Twitch begonnen weer door te filteren. Natuurlijk hoor ik je al zeggen, “Man, dat is Twitch, waar maak je, je druk om?” en daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Twitch is geen goede representatie voor hoe de meeste mensen zich voelen. Toch is het een goed moment om opnieuw de discussie van VALORANT tegen CS:GO aan te halen.

Want in 2021 heeft VALORANT zeker bestaansrecht gekregen. Riot Games heeft laten zien dat het net zoals met League of Legends bereid is om behoorlijk wat geld in VALORANT te pompen. Dat zorgt voor leuke toernooien en ook de teams die meedoen hebben laten zien dat ze zeker kwaliteit in huis hebben. Kortom, om het te maken als speler in VALORANT moet je zeker wat in huis hebben. Toch worden de CS:GO-spelers die de game van Valve hebben ingeruild voor VALORANT, gezien als verraders die het hoge niveau van CS:GO niet aankonden en daardoor hun geluk beproefden in VALORANT.

Daar zijn wij het absoluut mee oneens. Natuurlijk zijn sommige dingen moeilijker in CS:GO dan in VALORANT. Spelers lijken over het algemeen iets makkelijker een headshot te raken in VALORANT dan in de originele shooter van Valve, maar de extra tactische laag van utility die toebehoort aan een bepaalde agent zorgt ervoor dat VALORANT toebehoort aan het genre ‘easy to learn, hard to master’.

Nee, Riot heeft laten zien dat VALORANT zeker niet onderdoet voor CS:GO, op wat voor gebied dan ook. Dat is mooi, want dat betekent dat er eindelijk een geduchte concurrent is voor CS:GO, waardoor Valve zich ook weer van zijn beste kant zal moeten laten zien. Wellicht zit er een kern van waarheid in het feit dat de spelers die zijn overgestapt van CS:GO naar VALORANT het niet konden halen in die game, maar dat betekent niet dat wat ze nu allemaal laten zien, minder indrukwekkend is. Integendeel. Wij hebben dan ook maar wat zin in de VCT Champions, die een wereldkampioen gaat kronen. Dat daarbij meer of minder kijkers komen dan bij de major maakt ons dan ook helemaal niets uit.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.