Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe? Nee, je zit niet op de verkeerde site, dit is niet Philosophy Today of iets dergelijk. We zijn nog steeds LowLandLions, maar toch wil ik deze plek gebruiken om na te denken over de toekomst van esports. Dat heeft te maken met een aantal nieuwsberichten die de afgelopen tijd naar buiten zijn gebracht.

Zo zagen we onder andere dat Ibai een streamrecord had gebroken en op het hoogtepunt van zijn stream meer dan twee miljoen kijkers had. Een getal waar veel televisiezenders alleen maar van kunnen dromen, en ook nog eens in dé doelgroep die TV maar wat graag wilt bereiken. Kortom, het is alles wat TV ooit zou willen hebben.

Dat zette me aan het denken. Wat is het doel van esports nu geworden? Vroeger was het simpel. Toen was het doel altijd om gelegitimeerd te worden door de ‘buitenstaanders’. Dat betekende dat we probeerden om op televisie te komen, en dat esports werd gezien als een echte sport.

Maar wat nu? Nu zijn we daar voorbij. Esports is in veel gevallen groter geworden dan televisie, en sowieso is de normale televisie langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Iedereen kijkt zijn televisie ‘on demand’ en via het internet. Esports-evenementen worden veel vaker beter bekeken dan de meeste televisieprogramma’s en ook wordt gamen steeds vaker erkend als een legitiem discipline, of dat nu sport is of niet.

Dat betekent dat we ook ons eerste doel voorbij zijn. We hebben televisie niet meer nodig. We hebben de erkenning van buitenstaanders niet meer nodig. Maar wat hebben we dan wel nodig? Wat gaan we nu doen? Waar gaan we nu heen? Wat zijn de volgende stappen voor esports? Dat is nu een stuk onduidelijker geworden.

Natuurlijk zullen de prijzenpotten omhoog blijven gaan. Ik ga er ook vanuit dat kijkersaantallen alleen maar zullen stijgen. We weten ook niet waar het plafond is. Gamen zal volgens alle verwachtingen alleen nog maar groter worden. Maar we missen nu wel een doel en het is belangrijk om na te denken of we daar blij mee zijn.

Vanaf nu gaan we onze eigen weg bepalen en moeten we oppassen dat we niet te snel willen gaan. Hoewel we belangrijker zijn geworden dan heel veel andere (sport)disciplines moeten we altijd in ons achterhoofd houden dat het binnen de kortste keren voorbij kan zijn. Er wordt een krankzinnige hoeveelheid geld in esports gepompt, maar daarbij lijken we de vraag over duurzaamheid uit het oog te zijn verloren.

Ik zeg niet dat we terug moeten naar hoe het was, toen we langzaam onszelf probeerden op te bouwen. Die geest is allang uit de fles en krijgen we nooit meer terug. Wat ik wil vind is dat we duurzaamheid niet uit het oog moeten verliezen. De huidige staat van esports is vanuit monetair opzicht op een geweldige plek, en het lijkt erop dat dit de komende tijd niet gaat veranderen. Maar laten we proberen om weer een doel voor ogen te krijgen en op een duurzame manier hier naartoe te groeien.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.