Deze week staat mijn verbaasdheid over esports en welke esports nu precies populair zijn in de Philips Hue Spotlight. De vraag in de titel kan op veel verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Het kan als een sneer gezien worden. Hoe kan het dat deze esports populair zijn? Lachwekkend! Maar er is ook een andere manier om deze te interpreteren, en dat is er eentje van oprechte verbijstering. Want ik behoor tot het laatste kamp.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind de twee esports geweldig om naar te kijken. Ik speel zelf graag League of Legends en heb ook lang geprobeerd om Dota 2 te spelen, hoewel de ervaring met League of Legends, gekoppeld met weinig vrienden die Dota spelen, ervoor zorgde dat ik toch al gauw weer terugging naar de MOBA van Riot Games. Toch is dit een vraag die nu al een paar dagen door mijn hoofd rondspookt, en de reden daarvoor is de CS:GO-major die onlangs in Antwerpen plaats vond.

Waar komt dit precies vandaan? Simpel gezegd vanwege het feit dat Counter-Strike misschien wel één van de meest simpel te begrijpen esports is die we hebben. Twee teams van vijf, je moet elkaar elimineren of de bom plaatsen, dan wel ontmantelen. Iedereen die het spel ziet, snapt binnen luttele minuten hoe het werkt, en is daarmee een zeer makkelijke esport om te kijken als leek. Maar CS:GO is niet de enige esport waarbij dat zo is. FIFA of Rocket League hebben precies dezelfde instelling.

MOBA daarentegen zijn ontzettend complex. League of Legends telt bijvoorbeeld meer dan 200 items die te koop zijn in de winkel, en 159 champions. Als we ervan uitgaan dat elke champion vier abilities heeft – dit is niet waar, want er zijn ook champions die meer abilities hebben, maar om het even simpel te maken gaan we hiervan uit – dan heb je 636 abilities die je moet leren. Kortom, je bent wel even een jaar bezig voordat je een goed besef hebt van wat er precies gebeurt. Dota 2 is vergelijkbaar en, hoewel het minder items en heroes heeft, zijn de mechanics in de game zelf waarschijnlijk complexer dan League of Legends.

Als je League of Dota aan een buitenstaander laat zien – zoals ik destijds probeerde bij mijn ouders – dan krijg je vaak de reactie: “Ik heb geen flauw idee waar ik naar zit te kijken.” Deze esports zijn ontzettend spannend, maar niet heel erg kijkersvriendelijk. Het feit dat deze games zo ontzettend populair zijn is dus voor een groot deel aan de player base te wijden. En wat dat betreft hebben Dota en League of Legends het uitstekend voor elkaar. Beide games worden ontzettend veel gespeeld en daar mogen ze trots op zijn.

Toch ben ik wel benieuwd hoe beide games dat voor elkaar hebben gekregen. Hoe is het deze bedrijven gelukt om spelers op zo’n manier aan hun product te binden? Dat vind ik het bijzondere van alles. CS:GO kijken is namelijk ‘simpel’, want het is ten aller tijden duidelijk wat er aan de hand is. Kortom, het is relatief ‘gemakkelijk’ om een leek bij CS:GO te betrekken en deze mee te krijgen in de hype. Dat is bij MOBA niet het geval, en desondanks weten de evenementen continu records te breken. Hoe dan?!

Ik wou dat ik een antwoord had, maar ik ga ervan uit dat er naast mij, honderden ontwikkelaars precies hetzelfde willen weten.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.