March 23, 2021

Onderschat mobile gaming niet

Esports wordt alsmaar groter en dat is te merken aan een aantal belangrijke peilingen. Zo worden de prijzenpotten van toernooien steeds hoger en ook het aantal uur aan content dat wordt bekeken stijgt alsmaar. Er is echter één trend die we hier in het westen nog maar mondjesmaat in de smiezen krijgen en daardoor nog niet effectief op inspringen. De opkomst van de mobiele esports.

Natuurlijk zijn er al organisaties die de trend in de smiezen hebben en er slim op inspelen. Vooral de komst van Wild Rift, de mobiele versie van League of Legends gemaakt door Riot, is voor veel bekende Westerse organisaties een uitstekende reden om eindelijk in te stappen. Toch zijn de teams vaak uit Aziatische regio’s. Waarom? Omdat daar al veel langer de potentie van mobiele esports wordt begrepen.

Volgens de laatste cijfers is mobiel gamen hot in eigenlijk elke regio behalve Europa en Noord-Amerika op dit moment. De kijkcijfers van de best bekeken toernooien liegen er niet om. De verwachte namen zoals de LEC en LCK zijn te vinden, en ook de Overwatch League scoorde goed in 2019, waar de cijfers vandaan komen. Op plek vier staat echter de PUBG Mobile Club Open.

Ook Free Fire is een titel die niet onopgemerkt kan blijven. Vooral in Brazilië is deze titel enorm en dat blijkt ook maar weer uit het feit dat het, de game is gelukt om in de top vijf van hoeveelheid kijkers is gekomen. Dat kwam voornamelijk door één groot evenement, waarbij er één miljoen gelijktijdige kijkers aanwezig waren.

Als we kijken naar de meeste uren gekeken in esports dan zien we buiten vier grote en bekende esports op de PC ook Arena of Valor, een MOBA die al jaren te boek staat als één van de meest veel gespeelde games op de mobiel. In 2019 werd de game voor 72 miljoen uur gekeken, waarbij het bijzonder dicht kwam bij het totaal aantal gekeken uur voor Overwatch. Andere titels doen ook zeker niet onder voor de game. PUBG Mobile, met stip de tweede meest populaire titel, werd voor ruim 55 miljoen uur gekeken. Free Fire volgde met 38 miljoen uur en Mobile Legends kon op bijna 30 miljoen uur rekenen.

Oké, de kijkcijfers zijn goed. Hoe zit het dan met de prijzenpotten? Ook hier gaat het al tijden erg goed. Games als Clash Royale en PUBG Mobile krijgen al een tijdlang bijzonder hoge prijzenpotten, waardoor het zeker rendabel is om over te stappen naar een mobiele titel. Mobiele games tikken nu ook regelmatig de zes nullen aan.

Dus als we kijken naar de twee belangrijkste indicatoren dat een titel succesvol is, namelijk een grote prijzenpot en veel gekeken uren, dan kun je er gewoon niet meer omheen. Mobiele esports is officieel een ding geworden en het zal dan ook niet lang meer duren of alle grote organisaties hebben een esportsteam dat zich uitsluitend richt op de telefoon als platform. Wie weet, misschien gaat er binnenkort wel een mobiele game, PC-games verdrijven als meest bekeken esport.