June 15, 2021

Opinie: Valve heeft RMR-toernooien verprutst

De afgelopen paar weken zijn een bizarre aaneenschakeling van keuzes geweest die voor heel veel vraagtekens in de CS:GO-scene hebben gezorgd. Beslissingen die lijken op partijdigheid, een toernooi dat op zijn zachtst gezegd een grap was, het houdt niet op. Er zijn twee constanten hier. De eerste is dat het RMR-toernooien betreft, de officiële toernooien waar teams punten kunnen verdienen om te kwalificeren voor majors. Het tweede is dat Valve in alle gevallen niets van zich laat horen.

De eerste vraagtekens staken de kop op tijdens Flashpoint 3. Tijdens dat toernooi speelden Ninjas in Pyjamas en Anonymo tegen elkaar. Tijdens de wedstrijd gaf NIP aan dat het last had van verbindingsproblemen en gaf Anonymo meerdere keren aan dat het openstond om de wedstrijd uit te stellen of om een map opnieuw te spelen. Er gebeurde niets. De admins gaven aan dat de wedstrijd uitgespeeld diende te worden. Toen de wedstrijd eenmaal gespeeld was, was er de verwachte controverse en uiteindelijk de beslissing om de wedstrijd opnieuw te spelen.

Goed, daarover kan je betwisten of dat de juiste keuze was of niet. Wat werkelijk bizar is, is wat er daarna gebeurde. Het RMR-toernooi in Oost-Europa, de Epic League, was krankzinnig als het aankomt op integriteit. De voice comms werden niet opgenomen, er was geen anti cheat, er was geen delay op de GOTV, spelers hoefden hun beeld niet op te nemen. Het was een spooktoernooi. Alsof de wedstrijden nooit plaats hadden gevonden.

En tsja, dan is het alsof je de kat op het spek bindt. Natuurlijk waren er teams die hier misbruik van maakten. Voornamelijk Akuma, een Oekraïens team, lijkt daar dankbaar gebruik van te hebben gemaakt. Het team won verrassend een aantal wedstrijden die het normaal gesproken waarschijnlijk niet zou winnen. Op opnames van de webcams van de spelers is ook te zien hoe ze continu naar een ander punt op hun monitor, of wellicht een andere monitor, kijken. Dat doet vermoeden dat ze hulp van buitenaf hadden. Of dit nu cheats waren of dat het gewoon toegang was tot de observer feed zodat de spelers de wedstrijd in de gaten konden houden is onbekend. Wel is bekend dat er enkele vreemde weddenschapjes zijn gelegd door de voormalige eigenaar van het team, waardoor de Esports Integrity Commission de zaak nu heeft doorgestuurd naar Valve.

En daar komt eigenlijk de aap uit de mouw. Wat doet Valve op dit moment? Hoe kan het dat toernooien die gemaakt zijn als kwalificatie voor de eindtoernooien van Valve – en waarschijnlijk ook door het bedrijf gesteund wordt – zo radicaal verschillen in regels? Wat is de ontwikkelaar op dit moment aan het doen? Waarom laat het niets van zich horen? Het lijkt al jaren alsof Valve meer geeft om DOTA 2 dan om CS:GO, maar het feit dat er geen uniforme opzet is over hoe dit soort toernooien georganiseerd dient te worden vind ik persoonlijk erg vreemd.

Hopelijk komt Valve binnenkort met een verklaring, of in ieder geval wordt er actie ondernomen tegen Akuma. Anders krijg je straks teams op je eindtoernooi die het helemaal niet verdienen om daar te zijn. Dat zou de grootste teleurstelling van allemaal zijn.