February 2, 2021

Virtuele doping: soorten

Vorige week keken we al even naar de terminologie die gebruikt wordt in de esportswereld als het aankomt op mensen die vals spelen. In dit artikel gaan we dieper in op wat voor soort manieren hackers en cheaters gebruiken om een voordeel te krijgen in de games die ze spelen.

Net zoals dat in sporten het geval is zijn er verschillende vormen van ‘doping’ in esports die je op verschillende manieren gaan helpen. Per genre is dit verschillend, maar zelfs in games zelf kan je op verschillende manieren een voordeel halen.

Wallhack

De wallhack is één van de meest beroemde vormen van cheaten. Deze hack wordt voornamelijk in shooters gebruikt en stelt de speler in staat om door muren heen te kijken. Onder het mom van ‘knowledge is power’ is dit één van de vormen van cheaten waarmee iemand ongelofelijk veel voordeel kan krijgen. Hij weet immers ten alle tijden waar de tegenstander is en kan daar dus optimaal op inspelen.

Aimbot

De aimbot is een cheat waarbij voor de speler gericht wordt. Dat betekent dat je de computer kan instellen om automatisch op het hoofd van je tegenstander te richten, waardoor jij alleen nog maar op de muis hoeft te klikken. Je hebt verschillende vormen aimbot. Sommigen kiezen ervoor om heel duidelijk te cheaten, waarbij de crosshair als een bezetene naar elk hoofd springt en binnen milliseconden switcht.

Ook in de pro-scene komt het voor dat er wordt gecheat. Eén van de spelers die verdacht werd van cheaten is Robin “flusha” Rönnquist, een voormalig Fnatic-speler. Hoewel hij nooit gepakt is,  zijn er wel veel merkwaardige clips waardoor er een tijdlang een heksenjacht ontstond tegen de speler.

Maar er bestaat ook een ‘elegantere’ vorm van aimbotten. De zogeheten silent aim. Hiermee kan je richten waar je wilt, maar het zal altijd een headshot zijn. De gevoeligheid van deze hack kan je echter ook instellen, waardoor je ervoor kan kiezen om deze alleen te laten activeren als je al dichtbij een hoofd richt. Hierdoor ziet het er ontzettend natuurlijk uit, waardoor veel spelers niet doorhebben dat iemand cheat.

Maphack

Deze hack is uiteraard gelimiteerd aan games die een map hebben waarbij je niet alles kan zien. Dat heet de ‘fog-of-war’ en betekent in principe dat het beeld dat jij hebt en de locaties die jij kan zien anders zijn dan die van je vijand. Op het moment dat je dan een maphack gebruikt kun je het hele slagveld zien en heb je ineens een stuk meer informatie dan je tegenstanders.

In games als League of Legends en DOTA heel handig om te zien of je misschien binnenkort aangevallen wordt. Ook in StarCraft 2 is zo’n hack ongelofelijk handig, want jij weet al vanaf het begin wat je tegenstander gaat bouwen en hoe hij gaat uitbreiden. Daar kun je dan al veel sneller op inspelen dan je tegenstander dat kan, waardoor je een bijna onoverkomelijk voordeel hebt.

Scripts

De laatste grote categorie is die van de scripts. Deze scripts worden gebruikt om tot in de absolute details dingen te berekenen. In games als League of Legends wordt in de fijnste details berekend wat de snelheid en banen van bijvoorbeeld ‘skill shots’ zijn, vaardigheden die je zelf moet richten. Dan neemt de computer controle over je champion en ontwijkt alles wat het kan ontwijken. Ook je eigen skill shots worden berekend en zullen vrijwel altijd raken. Vooral champions als Xerath en Ezreal zijn ontzettend populair om dit op te doen.

In het volgende artikel gaan we dieper in op het verschil tussen publieke en privé cheats. Want niet elke cheat is zomaar voor iedereen beschikbaar. Soms moet er diep in de buidel getast worden.