July 21, 2021

Vriendjespolitiek in esports

Er kwam laatst een opvallend bericht naar buiten. Momenteel is toernooiorganisator PGL bezig om een CS:GO-major later dit jaar te organiseren. In eerste instantie zou het toernooi moeten plaatsvinden in Zweden, net zoals The International. Echter, omdat de Zweedse overheid esports niet wilde classificeren als topsport zou er geen uitzondering gemaakt worden voor esporters. Dat betekent dat ze, vanwege het huidige coronabeleid van de Zweedse regering, geen visum kunnen krijgen om het land in te reizen.

Prima, zo zou je denken. Dat is aan een land om zelf te bepalen en dus is het logisch dat toernooi organisatoren een andere locatie gaan zoeken. Zo zou PGL ook hebben gedacht en daarom kwam onlangs naar buiten dat het erover denkt om naar Roemenië te gaan. Een prima zet, want PGL is een Roemeens bedrijf en het heeft ook warme banden met de Roemeense overheid. Alles leek dus koek en ei.

Tot een Zweedse krant naar buiten trad met het bericht dat een bron aan de krant had verteld dat PGL bezig is om de Zweedse overheid te ondermijnen en zo zelf een bom onder het project aan het leggen is. Dit omdat PGL besloten heeft dat het toernooi koste wat het kost in Roemenië moet plaatsvinden omdat de banden met de Roemeense overheid toch net even wat te warm bleken te zijn.

De Zweedse regering heeft namelijk besloten om een aantal concessies te doen aan PGL nadat het eerder al te horen kreeg dat The International ook verplaatst wordt. Dat zag de overheid niet zitten dus gaf het PGL dezelfde beloftes die het had gegeven aan het Internationaal Olympisch Comité om de Olympische Spelen te krijgen, die het land hoopte te organiseren in 2026. Verder wilde Zweden het toernooi toevoegen aan de lijst met sporten zodat het toernooi minder restricties opgelegd gaat krijgen, maar dat de Zweedse overheid niet kon garanderen dat het visa zou verstrekken als het virus niet nog heftiger wordt.

Maar PGL had daar geen oor aan en lijkt nu dus bezig om de LAN toch in Roemenië te houden, tot onvrede van Zweedse teams en organisaties. De reden lijkt simpel. Vriendjespolitiek. PGL is een Roemeens bedrijf en wilt maar wat graag de Roemeense overheid tevreden houden. Dan is het logisch dat dit soort deals plaatsvinden, maar dat maakt het er niet minder vervelend voor, voor de fans die zich al hadden voorbereid en verheugd om eindelijk weer naar een toernooi te kunnen.

Vriendjespolitiek komt vaak voor en dat is soms ook prima. Het is natuurlijk niet altijd even leuk als het gebeurt maar het is wat het is. Toch kunnen er serieuze consequenties aan zitten en dat is nu het geval. Dit keer zijn er serieuze consequenties, want nu zijn er fans die wellicht hadden gehoopt om na lange tijd eindelijk weer een toernooi live te zien. Dan is vriendjespolitiek toch ineens een stuk minder oké.