January 27, 2021

Waarom het scorebord in CS:GO minder betekent dan je denkt

Verschillende rondes diep in het spel open je het scoreboard om snel even na te gaan of je wel goed bezig bent. Bij het zien van je score stijgt het bloed je onmiddellijk naar het hoofd en krijg je als het ware een zenuwinzinking. Ondanks dat je dacht flink wat rondes gewonnen te hebben voor je team blijkt het toch dat je heel wat meer gestorven bent dan vijanden naar het hiernamaals gestuurd te hebben. Wat een ramp!

Dat hoeft echter niet helemaal waar te zijn. CS:GO draait immers om heel wat meer dan hoeveelheid kills. Kijk als voorbeeld maar naar de game tussen OG en Dignitas op cs_summit 7. Ondanks dat er bij OG flink wat spelers in het rood stonden hebben ze zich toch (nipt) als winnaars van deze BO3 mogen kronen. Er zijn dan ook verschillende andere zaken heel wat belangrijker dan die twee getalletjes die menig speler laten tilten. Helaas biedt het spel zelf weinig mogelijkheden om deze andere dingen na te gaan op het scorebord.

Wat zijn dan zoal dingen die minstens even belangrijk zijn? Wel, het kan dan bijvoorbeeld gaan om belangrijke kills. Zo kan het zijn dat het je niet heel vaak lukt je vijanden te doorzeven met kogels, maar dat je dit wel telkens voor elkaar krijgt op bepalende momenten zoals clutches die ervoor zorgen dat je de ronde wint. Hierdoor kan het team dan ook weer opnieuw kopen waardoor iedereen er sterker voor staat. Daarnaast is de informatie die je geeft natuurlijk ook van enorm belang. Ben je aan het lurken en zie je vier CT’s op dezelfde site staan, dan kan deze informatie tot de overwinning leiden zelfs wanneer je hier geen kills haalt.

Verder kan je ook nog kijken naar de damage die je toebrengt aan de vijand, de efficiëntie waarmee je jouw utility gebruikt en, in het algemeen, wat voor impact jouw andere acties hebben op de ronde. Zelfs het gevaar van een sterke positie op een map kan er al voor zorgen dat je tegenstander gedwongen wordt op een ander manier te spelen. Bovendien kan zo’n scoreboard dan ook maar enkel voor nare gevoelens zorgen. Het is dan ook geen slecht idee om de knop ervan te unbinden en enkel games te spelen zonder continu geconfronteerd te worden met je performance. Probeer het eens, en kijk of je aan het einde van de match het gevoel hebt dat je beter gepresteerd hebt en een grotere impact had.

Er blijkt trouwens ook niet zo’n groot verschil te zitten in stats tussen de gemiddelde Global Elite en de gemiddelde level 10-speler op Faceit. Zo ligt de accuraatheid, spray control en headshot percentage van de twee soorten spelers best dicht bij elkaar, en is het verschil al zeker niet groot genoeg om definitief te zeggen dat de ene beter zou zijn dan de andere. Dat terwijl het gemiddelde Global Elite-team wel fataal geoblitereerd zou worden door een team van level 10’s. Er is dan ook maar één verklaring. Op dit niveau hangt alles dan ook meer dan ooit af van je game sense en de beslissingen die je maakt in het spel, en niet zo zeer meer van hoe snel en goed je kan mikken. Je kan hier dan ook vaak niet meer terugvallen op aim om de server te domineren, maar zal veel slimmer moeten spelen om zo de bovenhand te krijgen op de tegenstander.