April 20, 2021

Waarom presteren op LAN moeilijk is

Je hebt het ongetwijfeld al een paar keer langs zien komen als je, je begeeft in competitieve games: “do it on LAN!” Dit verwijt, voornamelijk gehoord tijdens een goede prestatie in een shooter, heeft een heel simpele, voor de hand liggende betekenis. De tegenstander denkt dat je cheat en dat je de prestaties die je op dat moment neerzet niet kan reproduceren. Toch zullen veel spelers zich er pijnlijk van bewust zijn dat presteren op LAN sowieso moeilijker is dan online. Waar heeft dat nou allemaal mee te maken?

Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk mentale druk. Zit je online lekker in je eigen omgeving zonder dat er (al te veel) publiek aanwezig is, dan geeft dat een bepaalde sfeer waar je aan gewend raakt. Hoewel je op dat moment met meerdere mensen speelt, zit je toch in je eigen wereldje. Op LAN is dat niet meer zo. Je tegenstander zit vlak bij je en er zijn misschien tientallen, misschien honderden, misschien duizenden mensen die nauw volgen wat je aan het doen bent. Vooral als je voor de eerste keer de overstap maakt van online naar LAN is dat een enorme last die op je schouders terechtkomt en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan.

Dat is zeker niet het enige. Eén van de andere grote pijnpunten waar je rekening mee moet houden is dat elke instelling op jouw computer één is waar je gewend aan bent geraakt. Je muis gedraagt zich altijd hetzelfde, de kleuren op je monitor hebben een bepaalde instelling, de helderheid klopt precies, de kijkhoek, hoe ver je van je bureau zit, hoe hoog dat bureau is ten opzichte van je lichaam, et cetera. Er zijn honderden factoren waar je onbewust gewend aan bent geraakt. Op LAN is dat allemaal anders. De bureau’s zijn anders, de stoelen zijn anders, de instellingen zijn anders, en het is aan jou de taak om ervoor te zorgen dat het zo dicht mogelijk bij jouw eigen instellingen komt.

In games waar het om millimeters en milliseconden gaat is het ontzettend belangrijk dat alles dus precies klopt zoals jij het gewend bent. Als dat niet lukt, dan is het de bedoeling dat je zo dicht mogelijk bij het originele gevoel komt. Hoe verder je daarvan verwijderd bent, hoe minder lekker je in je vel zit en dus hoe slechter je gaat presteren. Omdat voor veel mensen LAN een heel ander beestje is, is het dus niet verwonderlijk dat veel spelers in ieder geval tijdens hun eerste LAN niet zo goed presteren als wanneer ze thuis online spelen.

Mocht je dus van plan zijn om na de pandemie naar een LAN te gaan waarbij je op een computer gaat spelen die niet van jou is? Noteer dan alvast goed hoe je zit, wat je instellingen zijn voor je monitor, je muissnelheid en met welke settings je in-game speelt. Het zou zo maar het verschil kunnen zijn tussen een matige en een geweldige prestatie op je eerste LAN.