January 5, 2021

Wat is smurfen?

Je kent het wel: op een dag start je jouw favoriete game op en ga je, zoals gebruikelijk, meteen de competitieve modus in. Even een paar gasten afschieten in CSGO of Valorant, of wat mensen farmen in League of Legends of DOTA. Tot je merkt dat het wel heel lekker gaat die dag. Zelf sta je er misschien ook een beetje van te kijken. En dan ineens krijg je een berichtje van je teamgenoten.

“u a smurf?”

Jeetje, wat een existentiële vraag ineens. De laatste keer dat je in de spiegel keek was je nog dezelfde lengte en was je ook niet ineens blauw, dus…

“No…?” reageer je een beetje verbouwereerd. Met dat antwoord lijken je teamgenoten genoegen te nemen, maar zelf snap je nog steeds niet precies wat ze bedoelen. Dus ga je na je potje op onderzoek uit. Wat is een smurf?

Wat een smurf is en waarom ze bestaan

Een smurf of smurfen (de werkwoordsvorm) betekent dat je een tweede (of derde, of vierde) account hebt in een game, die je opzettelijk in een lager niveau dan je ware niveau hebt zitten. Dat betekent dat je tegenstanders een stuk slechter zijn dan het niveau waarop jij normaal gesproken speelt. Het resultaat is dat je met weinig inzet, gemakkelijk kan winnen.

Er zijn verschillende redenen om te smurfen. Soms is het voor een egoboost, omdat het moeilijk is voor je om te winnen op je normale niveau. Dan geeft het een heerlijk gevoel om met weinig moeite toch eenvoudig te winnen. De meest voor de hand liggende reden is echter omdat je met vrienden wilt spelen die van een minder niveau zijn. In veel games zijn er restricties op wie met wie kan spelen in speltypes als competitief/ranked. Als jij veel beter dan je vrienden bent, dan zou je dus nooit met ze kunnen spelen. Een smurf biedt dan uitkomst.

Waar smurfen vandaan komt

Als je voor de eerste keer het woord ‘smurf’ hoort dan denk je natuurlijk meteen aan de koddige kleine blauwe mannetjes (en Smurfette natuurlijk). Tot op zekere hoogte is deze link correct. De term stamt uit 1996 en is een afleiding van de namen van twee Warcraft 2-spelers: Geoff “Shlongor” Frazier en Greg “Warp” Boyko. Deze twee spelers waren berucht in de scene vanwege hun hoge niveau in de game. Als tegenstanders de nicknames “Shlongor” of “Warp” zagen, dan hadden ze meteen al geen zin meer om te spelen. Hierdoor was er nog maar weinig te spelen voor de twee.

Tot ze op een dag besloten dat het een goed idee zou zijn om andere nicknames te gebruiken. Zo zouden tegenstanders niet weten dat zij het waren, konden ze eerst opzettelijk slecht spelen om ze daarna meedogenloos te verpulveren. Een uitstekend idee, zo vonden de twee. De gebruikersnamen die ze kozen waren PapaSmurf en Smurfette. De smurf was geboren.

Ondertussen is de term smurf een wereldwijd fenomeen geworden, en is het zelfs gamen ontstegen. Denk aan een professionele voetballer of basketballer die met make-up op meedoen aan een onschuldig potje en vervolgens iedereen wegblazen. Op internet leiden deze filmpjes vaak tot grote hilariteit en zijn voorbeelden van ‘smurfen in het echt’.

Dus de volgende keer dat je boven jezelf uitstijgt en een briljante pot speelt, wees dan voorbereid op die vraag, die zo onschuldig lijkt maar die toch behoorlijk wat consequenties en verwachtingen met zich meedraagt.

“u a smurf?”