March 16, 2021

Wat zijn casters?

Je hebt het vast wel eens gehoord als je een esportsuitzending op Twitch keek. “De casters van vandaag zijn…” Vervolgens stelt de host niet de ‘casters’ voor maar de commentatoren van de wedstrijd. Waarom heten deze mensen nou dan casters?

Om die vraag te beantwoorden moeten we terug in de tijd. Terug naar het moment dat Winamp nog de meest gebruikte MP3 applicatie op de computer was. Op dat programma kon je een add-on installeren, die SHOUTcast heette, een samentrekking van SHOUT, wat roepen betekent, en broadcaster of ‘uitzender’. Kortom, iemand die zijn eigen geroep uitzendt.

Wat liet dit programma je precies doen? Eigenlijk was het een plugin die ervoor zorgde dat jouw Winamp, internetradio werd. Veel mensen gebruikten dit om hun mp3 collectie met de wereld te delen. Anderen begonnen podcasts. Weer anderen besloten dat ze hun stem konden gebruiken om commentaar te leveren voor video games. Deze mensen werden ‘shoutcasters’ genoemd, letterlijk gebruikers van het programma SHOUTcast.

In de beginfase van het gamen was er nog geen mogelijkheid voor videostreams zoals we ze nu hebben. Dat kwam omdat het internet niet goed genoeg was om uit te zenden. Het enige dat lukte was een stem. Dus was het de taak aan shoutcasters om alleen met hun woorden een duidelijk beeld te schetsen van wat er gebeurde. Een beetje zoals sportcommentatoren op de radio.

Dat had nog een extra bijwerking. Omdat spelers elkaar niet echt kenden, dit was immers voor de tijd dat er veel LANs waren, en alleen communiceerden via IRC (online chatrooms), werden shoutcasters de persoonlijkheden in de game. Bekende shoutcasters werden dus al gauw net zo populair, zo niet populairder dan de spelers.

In het shoutcasten zijn er twee rollen: play-by-play en color commentator. Het is de taak van een play-by-play-caster om naar de wedstrijd te kijken en om te vertellen wat er precies gebeurt. De andere positie, de color caster, wordt vaak vertolkt door een voormalig professioneel speler of iemand met een diep analytisch inzicht in het spel. Het is zijn of haar taak om de kijkers te informeren over de tactische beslissingen die door de spelers worden gemaakt, en om uitleg te geven over waarom de actie op het scherm gebeurt zoals het gebeurt.

Na verloop van tijd werd de term ‘shoutcaster’ vervangen voor ‘caster’ en begonnen ook steeds meer bedrijven hun shoutcasters commentatoren te noemen maar de term bleef op de een of andere manier toch altijd hangen, tot op de dag van vandaag. Mocht je binnenkort dus weer een nieuwe stream kijken van een toernooi en er wordt verwezen naar een ‘caster’, dan weet je nu in ieder geval waarom dat zo is.