July 13, 2021

We zijn er bijna

Onlangs kondigde Riot Games aan dat het na ruim anderhalf jaar eindelijk weer een toernooi met publiek gaat organiseren. ESL is momenteel bezig aan IEM Cologne op een locatie waar meerdere nationaliteiten zijn samengekomen, steeds meer evenementen worden georganiseerd zoals ze horen: op LAN.

Na bijna anderhalf jaar is het logisch dat we moe zijn van het virus dat ons nou al zo lang in zijn greep houdt. Dingen die we voor lief namen, evenementen, feestjes, LAN, gewoon samenzijn, plotseling kon het allemaal niet meer. De oerkreten die door arena’s heen schalden, een collectief ‘ooh’ moment terwijl er iets gebeurt waarvan je weet dat het eenmalig is, ineens was het allemaal weg. We moesten het doen met beelden van een webcam waarin je een speler door het dolle heen ziet gaan. Geen geluid, geen emotie, geen gezamenlijke extase. Niets.

Nu betoogde ik eerder al dat ik dit niet heel erg vond. Het gemis van het publiek werd opgevangen door de Twitch chat die veel hilariteit en toch een vorm van groepsgevoel bracht. Achter die uitspraak sta ik nog steeds. Voor mij persoonlijk is de Twitch chat een leuke toevoeging en is het een goede vervanger van wat we nu al anderhalf jaar niet meer hebben kunnen meemaken. Dat betekent niet dat ik niet toch de voorkeur geef aan een live publiek. Het spammen van Twitch memes heeft zijn charme, maar datzelfde is te zeggen over een publiek van 10.000 man dat allemaal gelijktijdig zijn adem inhoudt, allemaal gelijktijdig ontploft in euforie. Dat is nu eindelijk weer binnen handbereik.

Let wel, we zijn er nog niet. Langzaam maar zeker begint alles weer een beetje op gang te komen en dat is hartstikke mooi. Toch moeten we nog wel waakzaam zijn. Dat erkent iedereen. Alle toernooien worden onder voorbehoud georganiseerd en zijn alleen mogelijk als de besmettingsgraad, dan wel de hoeveelheid mensen die in het ziekenhuis belandt, laag blijven. Maar ondanks het nieuws van de Deltavariant zien we dat het stukje bij beetje steeds beter gaat met onze aarde, met de mensheid. Daarom: hou vol. Er is licht aan het einde van de tunnel. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.

Nu horen we jullie al denken, waarom is LowLandLions ineens zo maatschappelijk betrokken? Wat heeft dit met esports te maken. Nu, wij bestaan bij jullie gratie. Zonder jullie zouden wij en onze spelers niets zijn. We hebben heel veel te danken aan jullie en we betalen dat graag terug door jullie hopelijk in vervoering te brengen met ons spel. Wij willen graag het team worden waarvan jullie oprecht kunnen zeggen dat jullie fan zijn. En we hopen jullie zo ontzettend graag weer in het echt te horen roepen en juichen. Daarom hopen we dat alles gauw weer terug kan gaan naar het oude normaal. Zodat wij weer voor jullie mogen doen wat wij oh zo graag doen: presteren in esports.

We hopen jullie heel graag binnenkort weer te kunnen zien. Op een veilige en verantwoorde manier.