Riot Games gaat volle kracht vooruit als het aankomt op het franchisen van VALORANT, en langzaam maar zeker beginnen we ook de gevolgen daarvan te zien. Steeds meer teams besluiten dat het niet meer rendabel is om in VALORANT te blijven nadat ze niet door de (onbekende) selectieprocedure van Riot Games zijn gekomen om in de liga te komen.

Steeds meer fans blijven nu ook achter met de vraag: wat gaat Riot Games doen om tier 2 te ondersteunen? Om de teams te helpen die doordat ze net niet goed genoeg zijn, eigenlijk uitzichtloos zijn geworden. Het antwoord lijkt vooralsnog te zijn: niets. En in deze column zullen dan ook de vragen centraal staan: is dat terecht en moet Riot hier überhaupt wel wat aan doen?

Daar bestaan twee meningen over. De eerste mening is dat Riot zich niet hoeft te bekommeren om het tweede niveau van VALORANT. Hoewel het oprichten van franchising ervoor zorgt dat het vrijwel onmogelijk wordt voor teams om als geheel te gaan spelen in de allerhoogste competities, en dat teams zich nu genoodzaakt voelen om de stekker uit het project te trekken nu duidelijk wordt dat zij geen kans maken om in de liga te komen, is het weerwoord simpel.

Dat is namelijk dat deze teams sowieso alleen maar bestonden omdat ze probeerden om in de liga te komen. Als de franchising niet aangekondigd was, dan zouden deze teams niet bestaan, of in ieder geval minder betaald worden dan dat ze nu betaald worden. Het vertrek van deze teams is niets meer dan een zichzelf regulerende markt die afscheid neemt van opgeblazen salarissen die nooit stand gingen houden.

Het tegenargument is dat, hoewel deze teams wellicht niet ‘zouden bestaan’, het een feit is dat ze wel bestaan en dat Riot Games er schijnbaar niets aan doet om ook deze spelers te voorzien van een mogelijke route tot het hoogste niveau. Er wordt simpelweg te ‘weinig’ gedaan, zo zeggen de critici. Aangezien het er vooralsnog op lijkt dat deze spelers aan hun lot worden overgelaten is er veel kritiek op Riot.

Toch moeten we ons afvragen of het wel echt waar is dat Riot weinig tot niets gaat doen voor tier 2-spelers. Zo zien we in League of Legends dat veel professionele teams een academy team hebben waar ze jonge, talentvolle spelers opleiden. Daarnaast zijn er ook regionale liga’s waar spelers zichzelf kunnen tentoonstellen. Dat zien we ook in VALORANT, waar de ontwikkelaar al heeft beloofd dat het meerdere lokale toernooien gaat organiseren.

Het zal niet meer mogelijk zijn voor teams om als ‘geheel’ door te stromen naar het absolute topniveau en dat is weldegelijk jammer. Toch hoeft dit bij lange na niet het einde te betekenen van de VALORANT-scene, zoals sommige doemdenkers zeggen. Het zal minder organisch zijn, Riot zal een grotere vinger in de pap hebben, en dat is een goede reden om teleurgesteld te zijn. Toch weet de ontwikkelaar wat het aan het doen is, en is het nu plannen aan het implementeren die het waarschijnlijk al vanaf dag één wilde toepassen. Mocht dit niet goed gaan, dan komt er vast wel weer een andere esport waar het wél goed gaat.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.