Vandaag staat het belang van scouten in de Philips Hue Spotlight. Dit komt naar aanleiding van wat er momenteel aan de hand is bij de Noord-Amerikaanse LCS. Daar is momenteel een revolutie aan de gang. Een revolutie die, als deze doorzet, wel eens een heel interessante periode voor de regio kan betekenen.

Het lijkt er namelijk langzaam maar zeker op dat de teams het belang van goed scouten en, misschien nog wel belangrijker, goede scouts in beginnen te zien.

Ik heb het natuurlijk over Evil Geniuses. Het team dat tegen alle verwachtingen in is afgereisd naar Zuid-Korea als team dat de LCS gaat representeren. Het team dat bij elkaar gekomen is op een manier die maar weinig mensen hadden kunnen voorspellen, en die in de LCS een groei hebben doorgemaakt waar de meeste teams jaloers op zouden zijn.

Natuurlijk waren er een paar mensen die wel inzagen wat spelers als Danny en Jojopyun konden. Huidig hoofdcoach van Evil Geniuses, Peter Dun, was één van die mensen. De Britse coach gaf al in 2020 aan dat hij het idee had dat Jojopyun een speler was die in de gaten gehouden moest worden, en op zijn aandringen tekende Evil Geniuses hem.

Een jaar later zou hij zijn collega midlaner Jiizuke uit het team spelen. Door critici werd dit gezien als een tactiek om ervoor te zorgen dat jongere spelers werden ontwikkeld en dat het team geen interesse had om te winnen. Toch snoerde Jojopyun al gauw samen met collega rookie Danny zijn critici de mond. Ten minste, tegen de minder goede teams. Tegen de betere teams ging hij vaak dood en was hij een probleem. Het was daardoor niet zeker of het team de play-offs zou halen, ondanks een geweldige start.

Dankzij goed coachen wist het team te verbeteren en ter nauwer nood te kwalificeren voor de play-offs, waar het team echt liet zien wat het kon. Het versloeg meerdere topteams met 3-0 en Jojopyun en Danny werden gezien als de hoofdredenen voor dat succes

Maar zij stonden op de schouders van Cloud9, een team dat op zijn zachtst gezegd vrij onorthodox aan het spelen was. Dit komt door LS, de Amerikaans/Koreaanse coach die erom bekend staat dat hij op heel unieke wijze over League of Legends denkt. Onder zijn leiding werd Cloud9 creatief en origineel, en leek het erop alsof het team een geweldige toekomst tegemoet ging.

De realiteit bleek helaas anders en LS werd na een aantal wedstrijden op non-actief gezet. Het is nog steeds onduidelijk waarom dit is gebeurd. Daarna werd het team veel minder origineel en hoewel het nog steeds goed speelde, was het team beduidend minder creatief dan onder LS.

Toch is ook dit een geweldig voorbeeld van waar goed en creatief scouten toe kan leiden. LS heeft binnen één seizoen een uitstekend team kunnen neerzetten en dat laat zien dat goed en zorgvuldig scouten heel belangrijk is. Zowel EG als C9 hebben het in ieder geval een stuk beter gedaan dan TSM, dat seizoen op seizoen toptalent blijft toevoegen aan het team dat maar niet kan presteren. Nu moet het team verplicht rookies kopen omdat er bijna geen budget meer over is.

Toch is wat er nu gebeurt in de LCS alleen maar goed. Organisaties beginnen het belang van goed scouten in te zien, en dat gaat op den duur alleen maar goede dingen brengen. Daarom is de overwinning van EG op de LCS niet alleen een geweldige prestatie voor het team, maar ook voor scouten in het algemeen. En daar, daar mogen we erg blij mee zijn.

 

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.