Vandaag staat mijn nostalgie centraal in de Philips Hue Spotlight. Want och wat wil ik toch graag terug naar vroeger. Oh, begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend fan van de moderniteit en denk dat we in de beste tijd ooit leven. Maar er is één punt waarop ik mensen gelijk moet geven die zeggen dat alles vroeger beter was, en dat is de hedendaagse noodzaak om altijd online te zijn als je wilt gamen.

Nu hoor ik je denken: sjonge jonge, we zijn net twee jaar op slot gegaan en nu woedt er een oorlog op ons continent, heb je nou niet iets beters om op terug te blikken? En ja, technisch gezien zou ik het ook daar over kunnen hebben, maar we zijn hier wel op LowLandLions en dat is wellicht niet de beste locatie om een geopolitiek opstel te schrijven. Kortom, ik ga eventjes fijn terugblikken op de tijd dat je gewoon nog een CD in je computer kon schuiven, een spel kon installeren en vervolgens good to go was.

Ik ben onlangs begonnen aan Elden Ring en begrijp me niet verkeerd: ik vind het een heel leuke game. Maar elke keer dat ik inlog zie ik rechts bovenin een bloedirritant bericht: Logging into the Elden Ring server. Ja, hó eens even, Elden Ring? Hier heb ik niet om gevraagd. Ik wil gewoon lekker die game als single player-game ervaren. Waarom moet ik inloggen?

Elden Ring is zeker niet de eerste game die dat doet. Steeds meer games hebben de noodzaak dat je altijd online moet zijn wil je die games spelen. Vooral EA Games en Activision Blizzard maken zich hier schuldig aan, maar ze zijn zeker niet de enige. Vaak, als ze gevraagd wordt waarom ze dat doen, dan zullen ze iets zeggen in de trend van: “Oh we doen het omdat we een live service aanbieden, en het is een levende dynamische wereld die continu geüpdatet wordt.”

Oké, niet om het een of ander verder, maar we zijn geen MMORPG aan het spelen hè? Gewoon een single player-spel. En dit excuus wordt bij de meest absurde games gebruikt. Sim City in 2013 bijvoorbeeld, heeft een permanente internetverbinding nodig. Sim City! Ja, er zijn wat online mogelijkheden, maar kom op zeg.

Het gaat hier natuurlijk allemaal om DRM: Digital Rights Management. Of, in de volksmond, antipiracy. Omdat je altijd online moet zijn, is het moeilijker voor diegene die het spel illegaal downloaden om hier een crack voor te maken, en hoopt de ontwikkelaar dat meer mensen niet willen wachten tot zo’n crack er is. Logisch, maar wel heel vervelend voor de mensen die het spel legaal kopen, maar misschien niet de beste internetverbinding hebben. Of wat als er een internetstoring is? Of een update aan de infrastructuur van de hostingbedrijven? Of wat als een bedrijf de servers gewoon helemaal offline haalt?

We zijn nu aanbeland in een realiteit waar we niet meer onze games bezitten, maar dat we ze enkel huren van bedrijven die op elk moment kunnen besluiten dat ze er geen zin meer in hebben en de hele dienst offline halen. Als Steam nu stopt, dan zijn miljoenen mensen in een keer al hun games kwijt. De moderne technologie geeft ons heel veel mooie dingen, maar dit is iets waarvan ik vrij stellig kan zeggen: vroeger was dit beter. 

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.