Wat is de populairste esport?

Vandaag staat esports in zijn algemeenheid in de Philips Hue Spotlight. Dan met name de vraag, wat is de populairste esport? Want het antwoord op deze vraag verandert behoorlijk afhankelijk van hoe we hem stellen. Dus dachten we dat het een mooi moment is om ook eens de esports in het zonnetje te zetten die buiten onze regio veel populairder zijn dan wij dachten.

Laten we eerst de situatie bekijken vanuit het Westen. Daarbij nemen we ook Oost-Azië mee omdat er veel overlap is tussen wat in die regio’s populair is, en waar we hier en in Amerika van genieten. Koploper is natuurlijk League of Legends. De MOBA van Riot Games werd uitermate goed gespeeld en bekeken afgelopen jaar. Op de eerste plek van best bekeken evenementen stond Worlds 2021. Het WK was in totaal 134 uur te zien, en is in totaal voor 178.82 miljoen uur bekeken. Behoorlijk populair dus.

Ook Valve deed het uitstekend. The International 10, het huzarenstukje van Dota 2, was in totaal 125 uur live op Twitch en is in totaal voor 107 miljoen uur bekeken. Een stuk minder dan Worlds 2021, dat is waar, maar desalniettemin is die 107 miljoen uur goed voor de tweede plaats. Ook CS:GO, de shooter van dezelfde ontwikkelaar, heeft prima gepresteerd. Het vierde meest bekeken evenement van vorig jaar was namelijk de PGL Major in Stockholm. Dat is niet zo gek, want het toernooi was behoorlijk gehyped omdat het de eerste major in twee jaar tijd was sinds de coronapandemie.

Goed, we hebben dus CS:GO, Dota 2 en League of Legends gehad. De grote drie in onze regio om het zo maar te zeggen. Maar wat staat er dan nog meer op die lijst met meest bekeken evenementen? Nou, we zeiden al dat CS:GO plek vier had, maar plek drie hebben we niet benoemd. Die eer gaat naar een Indonesisch toernooi, te weten het achtste seizoen van de MPL ID.

“Van de wat?” horen we je al zeggen. De MPL is de Indonesische liga van een spel dat Mobile Legends heet. Het is nog het best te omschrijven als een League of Legends-kloon – en dat vond Riot ook want het heeft de ontwikkelaar aangeklaagd in 2017 – maar heeft een aanhang waar je U tegen zegt als het aankomt op Zuidoost-Azië.

En daar ontstaat de grote splitsing tussen het Oosten en het Westen. Want in het Oosten is de mobiel koning. Denk aan landen en regio’s zoals India en Zuidoost-Azië. Niet iedereen heeft een computer, maar iedereen heeft wel een mobiele telefoon. Vandaar dat dit soort titels een stuk populairder zijn dan in het Westen, dat over het algemeen rijker is en dus ook (veel vaker) computers en consoles heeft die exclusief voor gamen worden gebruikt. Dit in tegenstelling tot telefoons, die ook voor veel andere doeleinden gebruikt worden.

Dat snappen ontwikkelaars steeds beter want games zoals PUBG Mobile, League of Legends: Wild Rift en Call of Duty Mobile zijn zeer succesvolle ports van games, die ontzettend populair zijn geworden in Azië. Aangezien de Aziatische markt ook ongeveer even groot, zo niet groter is dan de Westerse markt is het dus geen verrassing dat mobiele games vaak makkelijk op lijstjes met populaire esports komen.

Vandaar dat we ook zeiden dat de vraagstelling belangrijk is. Want het antwoord verschilt. De populairste esports in het Westen zijn namelijk de standaard namen, maar in de rest van de wereld wilt dat, afhankelijk van socio economische redenen, nog wel eens wisselen. In het Westen zijn de grootste games namelijk Dota 2, VALORANT, CS:GO en League of Legends, maar in het Oosten zijn dat voornamelijk League of Legends, Free Fire, PUBG Mobile en dus bovengenoemde Mobile Legends. Een behoorlijk ander lijstje dus.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.