Vandaag staat de vraag rondom de motivatie van esporters centraal in de Philips Hue Spotlight. De afgelopen twee weken kwamen er wat berichten uit Amerika betreffende League of Legends-spelers die van Riot een speciale queue hebben gekregen. Ze zouden weinig tot geen gebruik maken van deze queue, tot onvrede van zowel collega’s als voormalige spelers. Wat is er aan de hand?

In 2022 ontstond de Champions Queue, een speciale queue bedoeld om Noord-Amerikaanse League of Legends-topspelers de mogelijkheid te geven om in een gecontroleerde omgeving tegen andere topspelers te spelen. Er was veel kritiek op solo queue, dat ervoor zou zorgen dat spelers tegen tegenstanders van een te laag niveau moesten spelen.

Het antwoord was dus Champions Queue, uitsluitend voor spelers van een bepaald niveau met geldprijzen als extra beloning om spelers extra te motiveren. Het resultaat was allesbehalve gewenst. Zowel Olleh, support van Golden Guardians, als Doublelift, voormalig AD Carry, lieten zich negatief uit over de ‘luiheid’ van spelers die het spel niet in zijn optimale form wilde spelen.

Dat zette me aan het denken. Zijn hedendaagse esporters lui? Het is zeker zo dat er esporters zijn die zich door de hedendaagse status, die komt met het zijn van esporter, laten verleiden om zich ook als rockster te gaan gedragen en er een beetje met de pet naar gooien. Je zou dus kunnen stellen dat dit vroeger, toen die status er nog niet was, beter moest zijn. Maar ook dat is niet helemaal waar. Ook toen waren er genoeg spelers die het niet nodig vonden om na een paar uur spelen nog een uur of wat voor zichzelf op de server te zitten om dingen uit te vogelen.

Nee, het heeft niet zozeer met luiheid te maken denk ik, het heeft met mentaliteit te maken. Esports is geëvolueerd in professionaliteit, maar ook in intensiteit. Was het vroeger vaak genoeg om elke dag drie a vier uur aan het spel te spenderen en de weekenden vrij te nemen, nu is dat absoluut niet meer zo. Nu moet je gewoon veel meer tijd aan het spel spenderen.

En daar komen de problemen om de hoek kijken. Want niet iedereen heeft de mentaliteit om dat te doen. Dit is oprecht topsportmentaliteit en je merkt, net zoals in andere topsporten, dat er gewoon veel mensen zijn die deze mentaliteit niet hebben. Dat is niet erg, daarom zijn topsporters ook zo uniek, maar je moet niet raar opkijken dat veelal jonge mensen, in de bloei van hun leven, het misschien niet zien zitten om hun hele leven op te offeren aan de (e)sport.

Betekent dit dat ze lui zijn? Nee, absoluut niet. Het betekent wel dat ze niet goed passen binnen esports, mits ons doel is om esports gelijk te krijgen met topsport. Ik denk dat we nu in de transitiefase zitten, waarin esports op zo’n rap tempo professionaliseert dat de eisen ook in een rap tempo zwaarder worden. De spelers die we nu als ‘lui’ zien, die gaan we binnenkort zien als spelers die gewoon niet genoeg drive hadden om te doen wat nodig was. Nu komen ze er nog mee weg, omdat esports nog steeds in die transitiefase zit dus, en over een paar jaar niet meer. Daar wachten we nu op. 

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan dit bericht op:

Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Picture of aerox

aerox

Heeft jarenlang competitief gegamed. Geeft nu zijn ongezouten mening over alles dat met esports te maken heeft.